Koerswinst ING vervliegt op beurs

Het hogere slot op Wall Street gisteravond inspireerde alle Europese beurzen vanmorgen. Zonder uitzondering waren de indices hoger, al begon Amsterdam aanvankelijk wat aarzelend. Op het Damrak noteerde de AEX-index rond het middaguur 387,66 punten, 7 punten (1,8 procent) hoger dan het slot van gisteren. De midkap-index klom met 2,50 punten (0,7 procent) iets minder hard naar 379,65.

De stijgers onder de hoofdfondsen overtroffen de dalers. Slechts enkele defensieve waarden moesten iets inleveren. Bovenaan de lijst prijkte ASM Lithography met een winst van ruim 5 procent op 13,10 euro, op de voet gevolgd door handelshuizen Hagemeyer en Buhrmann. De eerste steeg 4,8 procent, de tweede 4,4 procent. Ook modehuis Gucci en beurshandelaar Van der Moolen kregen er meer dan 4 procent bij.

ING steeg, vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers, al met 2,1 procent naar 23,48 euro, en leverde die winst weer goeddeels in toen bleek dat het financiële concern inderdaad naar verwachting had gepresteerd.

Op de lokale markt steeg chemisch distributeur Univar 1,1 procent nadat het had bekendgemaakt 7,2 miljoen euro winst te hebben geboekt in het eerste halfjaar van 2002. Smit Internationale moest 0,3 procent inleveren. De winst van het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf is over de eerste zes maanden van het jaar gedaald.

Van de overige belangrijke beurzen in Europa viel de CAC-index in Parijs het meest op met een koerswinst van 1,4 procent. De FTSE-index in Londen ging 1,2 procent omhoog en de DAX-index in Frankfurt een magere 0,6 procent.

Winnaar was staalproducent ThyssenKrupp met een 7 procent hogere koers nadat halfjaarcijfers beleggers waren meegevallen. De Britse vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce steeg op de Londense effectenbeurs bijna 10 procent. De onderneming stelde de financiële markten gerust met de mededeling dat de schuldpositie onder controle is.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen met een flinke winst gesloten. De Nikkei-index ging 171,41 punten (1,8 procent) omhoog tot 9814,02.

De overige beurzen in het Verre Oosten waren ook overwegend positief gestemd. De Hang-Sengindex in Hongkong eindigde 0,2 procent hoger. De beurs in Zuid-Korea steeg 0,1 procent. In Sydney boekte de index 0,9 procent winst.