Jongen verdacht van terroriseren opa

De politie heeft dinsdag een 19-jarige jongen uit het Brabantse Breugel aangehouden, die ervan wordt verdacht zijn 81-jarige grootvader stelselmatig te hebben mishandeld en afgeperst. De jongen, die bij de bejaarde man in huis woonde, zou zijn opa de laatste twee jaar 100.000 euro afhandig hebben gemaakt. Hij zou voor dat geld crossmotoren, bromfietsen en auto's hebben gekocht.

De Stichting Maatschappelijk Werk Dommelregio bemoeide zich sinds twee maanden met het gezin, maar kon naar haar zeggen weinig hulp bieden omdat de grootvader tot deze week geen aangifte wilde doen.

Een woordvoerder van de stichting zegt te hopen dat de jongen een flinke straf krijgt en een verbod op het betreden van de woning van het slachtoffer. De verdachte wordt morgen voorgeleid. De grootvader is na de arrestatie van zijn kleinzoon ondergebracht op een adres waar hij tot rust kan komen.

De GGD's in Noord-Brabant zijn geschrokken van de vermeende mishandeling. Ze gaan onderzoeken of het mogelijk is een meldpunt in te stellen voor mishandelde ouderen. Een woordvoerder van de GGD Hart voor Brabant zegt dat de drempel om mishandeling aan te geven blijkbaar vaak te hoog is.

Ongeveer 10 tot 15 procent van de zelfstandig wonende mensen boven de 65 jaar heeft volgens deze GGD te maken met psychische en lichamelijke mishandeling.