Italië wil keurmerk pizza's

Italië wil een keurmerk introduceren voor Italiaanse restaurants in de hele wereld.

,,Elke dag komen er honderden restaurants bij in de wereld die een uithangbord hebben waarop staat dat het Italiaans is, maar die absoluut niks Italiaans hebben'', aldus de Italiaanse minister van Landbouw G. Alemanno.

Van de circa 70.000 Italiaanse restaurants in de wereld zouden er volgens Alemanno slechts 10.000 aan de eisen voldoen. ,,Ik vind een keurmerk een goede maatregel'', zegt een medewerker van Adana Pizza in Venlo, ,,Dan zien mensen dat we goede pizza's verkopen.'' Een verkoper van Mario's in Utrecht zegt dat zijn pizza's ,,honderd procent Italiaans'' zijn. Hij gaat er vanuit dat hij Alemanno's keurmerk krijgt.

De meeste `Italiaanse' restaurants in ons land worden overigens gedreven door Turken.

Al tientallen jaren is het Italiaanse gehalte van pizza's twijfelachtig. De pizza werd een internationaal succes na de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten gelegerd in Italië het recept meenamen naar huis. De Amerikaanse pizzabakkers houden nauwelijks rekening met de Napolitaanse regels. Zo zijn hun pizza's vaak overdadig belegd met draderige kaas, maïskorrels en stukjes ananas, wat volgens de traditie niet smaakvol is.

De pizza is zo veramerikaniseerd dat Amerikanen in Italië vragen naar het Italiaanse woord voor pizza. De keten Al Capone's adverteert in Nederland met `The best deal for an Italian meal', maar de pizza's zijn `Amerikaans'.