Israël ontmantelt eenheid Hamas in Oost-Jeruzalem

Israël heeft in Oost-Jeruzalem een eenheid van de moslimfundamentalistische beweging Hamas opgerold. De cel wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 35 mensen en de verwonding van zeker tweehonderd mensen.

De ontmantelde Hamas-eenheid zou zeven grote aanslagen op haar naam hebben staan, en zou onder meer een bomaanslag vorige maand in de cafetaria van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem hebben uitgevoerd. Bij deze aanslag werden negen mensen, onder wie vijf Amerikanen, gedood. Ook een zelfmoordaanslag in het café Moment in Jeruzalem, waarbij elf doden vielen, en een aanslag in een biljartruimte in Rishon Lezion waarbij vijftien mensen het leven verloren, staan volgens Israël op naam van deze eenheid. Leden van de cel plaatsten eveneens explosieven onder een tankauto op het terrein van een grote benzine- en gasopslagplaats, ten noorden van Tel Aviv. Israël ontsnapte aan een mega-aanslag die duizenden doden had kunnen maken, doordat het vuur niet naar de opslagtankers oversloeg.

Volgens de Israëlische veiligheidsdiensten stond de cel op het punt een grote aanslag in Tel Aviv uit te voeren.

Vier van de vijf gearresteerde Hamasleden woonden in het in 1967 door Israël ingelijfde deel van Oost-Jeruzalem. Ze beschikten, zoals alle Palestijnen in Oost-Jeruzalem, over Israëlische identiteitsbewijzen en reden in auto's met Israëlische nummerborden. Daardoor hadden zij een grote mate van vrijheid en konden zij Israëlische wegblokkades passeren.

Een van de Palestijnen werkte op het terrein van de Hebreeuwse Universiteit. Hij zou de aanslag in de cafetaria hebben kunnen uitvoeren, door explosieven over het hekwerk rond de universiteit te gooien. Zonder problemen passeerde hij vervolgens met zijn werkvergunning de beveiliging, en legde de bom onder een Israëlische krant op een tafel in de cafetaria. Via een mobiele telefoon zou hij de bom tot onploffing hebben gebracht.

Israël heeft besloten alle rechten die de vier Palestijnen als ingezeten van Oost-Jeruzalem genieten, in te trekken. Ook wordt overwogen hun huizen op te blazen. Deze maatregel moet toekomstige terroristen afschrikken. De burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, was gisteren verbijsterd. In Oost-Jeruzalem wonen 220.000 Palestijnen, een derde van de bevolking van de hoofdstad.

Israëlische commentatoren schrijven vandaag dat het idee van een verenigd Jeruzalem, waar joden en Palestijnen vreedzaam coexisteren, in duigen ligt.