ING blijft rekenen op winstgroei

Bank- en verzekeringsbedrijf ING zal ondanks het zwakke economische en financiële klimaat dit jaar een hogere winst realiseren. Alleen bij een verdere economische neergang wordt de prognose niet gehaald.

Dit heeft de onderneming vanmiddag bekendgemaakt tegelijk met de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Met de prognose handhaaft ING zijn verwachting die het eerder dit jaar heeft gegeven. Concurrenten als Aegon en Fortis moesten eerder waarschuwen voor tegenvallende winstontwikkeling als gevolg van de beurskrach.

In het tweede kwartaal realiseerde ING een 4 procent lagere operationele winst van 1,22 miljard euro. Ruim driekwart van het resultaat werd behaald met verzekeren, de rest met bankieren.

Het verzekeringsbedrijf maakte in de maanden april, mei en juni een winst van 866 miljoen euro, 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De bankdivisie zag door stroppen en extra voorzieningen voor wanbetalers het resultaat met 28 procent dalen tot 352 miljoen euro. ING zette 350 miljoen apart voor dubieuze debiteuren.

Ten opzichte van het eerste kwartaal boekten beide divisies een winststijging. Het eigen vermogen van ING daalde, vooral als gevolg van de waardedalingen van de beleggingsportefeuille. Het aandeel ING klom vanmiddag met een half procent naar 23,10 euro.

De cijfers van ING komen vlak na een tegenvaller in Mexico. De Brits-Aziatische bank HSBC, de één na grootste bank ter wereld, dwarsboomt voor de tweede achtereenvolgende keer buitenlandse expansieplannen van ING. Na ING's mislukte overname van de Franse bank CCF – HSBC kaapte de bank twee jaar geleden voor de neus van ING weg – worden nu de groeiplannen in Mexico gefrustreerd. HSBC wil voor 1,2 miljard euro de Mexicaanse bank Bital kopen.

ING tekende in maart van dit jaar een intentieverklaring met Bital, een van Mexico's grootste consumentenbanken, om voor ruim 200 miljoen een belang te nemen. Begin deze maand maakte ING bekend dat de overeenkomst met het Mexicaanse Bital was getekend.

ING zei vanmorgen alsnog af te zien van de strategische participatie. Een tegenbod op Bital is volgens een woordvoerder niet aan de orde. ,,Wij hebben nooit de intentie gehad om de bank te kopen.''