Houellebecq aangeklaagd door Franse moslims

Vier islamitische organisaties in Parijs hebben Michel Houellebecq aangeklaagd wegens beledigende opmerkingen over de islam in een interview. Dit meldt de BBC op de website.

In het Franse literaire tijdschrift Lire noemt Houellebecq lezen in de Koran ,,deprimerend'' en de islam ,,een achterlijke cultuur''. Volgens de rector van de Parijse moskee, Dalil Boubakeur, voelen moslims zich beledigd door zijn nieuwste roman Plateforme, waarin een personage ,,huivert van geluk'', iedere keer als er een Palestijnse terrorist'' wordt vermoord. De advocaat van Houellebecq maakt een vergelijking met de affaire rond de schrijver Salman Rushdie. Tegen Rushdie werd in 1989 een fatwa uitgevaardigd wegens zijn als beledigend ervaren boek The Satanic Verses. Houellebecq loopt volgens zijn advocaat gevaar vermoord te worden.

Op 17 september dient de rechtzaak. Voor de 44-jarige Houellebecq dreigt een jaar gevangenisstraf of een boete van 52.000 euro als hij de zaak verliest.