Dwangvoeding `niet uitgesloten'

Minister Donner (Justitie) sluit niet uit dat de overheid op den duur dwangvoeding zal toedienen aan Volkert van der G. De verdachte van de moord op Pim Fortuyn is vandaag 42 dagen in hongerstaking. Van der G. protesteert tegen zijn detentieomstandigheden, waarbij volgens hem regels niet worden nageleefd.

Donner zei gisteren dat er jurdisch ,,zonder meer mogelijkheden, althans ruimte'' is om Van der G. eventueel gedwongen te voeden. Of er al een besluit tot dwangvoeding is genomen, wilde de bewindsman niet zeggen. ,,De concrete vraag doet zich voor als het concrete geval er is'', aldus Donner.

Van der G. is momenteel bezig met het opstellen van een wilsverklaring. Daarin legt de verdachte vast niet gedwongen te willen worden gevoed als zijn gezondheidssituatie kritiek wordt. In Nederland prevaleert voor hongerstakers het recht op zelfbeschikking zoals dat in artikel 11 van de Grondwet is vastgelegd.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt echter dat er in deze zaak een uitzondering moet worden gemaakt, omdat er grote maatschappelijke onrust zou kunnen ontstaan als Volkert van der G. zou overlijden. De Lijst Pim Fortuyn vindt zelfs dat Van der G. zijn recht op zelfbeschikking heeft verloren op het moment dat hij de moord op de politicus pleegde. Van der G.'s raadslieden willen geen commentaar geven op de politieke discussie.

Eerder deze week diende bij de Raad voor de Strafrechtstoepassing een beroep van Volkert van der G., waarin hij vroeg om beëindiging van het permanente cameratoezicht in zijn cel, een van de grieven die hij heeft tegen de omstandigheden waaronder hij gevangen wordt gehouden. Het is nog onbekend wanneer de Raad voor Strafrechtstoepassing uitspraak zal doen.