Drugskoeriers ontsnappen uit gevangenis

Vier drugskoeriers zijn vannacht ontsnapt uit een detentiecentrum in Roermond. Drie van hen zijn inmiddels weer aangehouden, één gedetineerde is nog voortvluchtig.

De ontsnapping van de gedetineerden kwam aan het licht nadat bewoners van een tegenovergelegen flat enkele mensen zagen op het dak van de gevangenis. Even later zagen zij hen van het dak afspringen.

De ontsnapping vond plaats rond één uur vannacht. Rond kwart voor drie, bijna twee uur na de ontsnapping, kon de gevangenis melden dat het vermoedelijk om vier gedetineerden ging. Eerder was men ervan uitgegaan dat het om twee gedetineerden ging, die hulp hadden gekregen van twee mensen van buitenaf.

Twee gedetineerden, een 23-jarige en een 25-jarige Nederlander, konden kort na de ontsnapping in de buurt van het centrum weer worden ingerekend. De derde gedetineerde, een 25-jarige Duitser, kon rond drie uur vannacht aangehouden worden in een telefooncel bij het ziekenhuis van Roermond. De vierde gedetineerde was vanmorgen nog steeds voortvluchtig. Het gaat om een 25-jarige man van wie de nationaliteit nog onbekend is.

De rijksrecherche gaat onderzoeken hoe de communicatie tussen de gevangenis en de politie direct na de ontsnapping is gelopen, meldt het ministerie van Justitie. Ook onderzoekt de rijksrecherche hoe de gedetineerden konden ontsnappen en of zij hulp van buitenaf hebben gekregen.

Sinds begin dit jaar is een noodwet van kracht die het mogelijk maakt drugskoeriers op te sluiten in speciale detentiecentra. In deze centra, in Bloemendaal, Zeist en Roermond, worden vaak meerdere gevangenen op één cel opgesloten en heerst een sober regime. Zo mogen gedetineerden niet werken en zijn de recreatiemogelijkheden beperkt.

Enige tijd geleden ontstond consternatie omdat beveiligingbedrijf Securicor uitzendkrachten inzette bij het bewaken van gedetineerden. De tijdelijke krachten hadden alleen een driedaagse cursus als voorbereiding op het werk gevolgd. Inmiddels heeft het bedrijf bekendgemaakt dat alle werknemers in vaste dienst komen en uitgebreider geschoold worden.