DE OPENING

Zaterdag 24 augustus wordt op en om het Leidseplein het toneelseizoen 2002/2003 geopend met complete toneelvoorstellingen. De dag begint om één uur 's middags en sluit om één uur 's nachts. De bedoeling is dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Kaartverkoop: zaterdag vanaf 11 uur bij de kassa's rond de Spiegeltent. Toegangsprijs €2.

Erik of Het klein insectenboek

Toneelspeler Peter Drost verbeeldt op aanstekelijke manier het wonderbare verhaal van Godfried Bomans over de kleine Erik in het dierenrijk. Stadsschouwburg, Grote Zaal, 13.00u

Pi, Po, Pu, Pa & Pé

Theatergroep Carver leeft zich in hoe een muizenfamilie onderdak zoekt in het huis van volwassen mensen. Helmert Woudenberg, Joke Tjalsma, Leny Breederveld e.a. tonen acteurs op het scherp van mens en dier.

Bellevue, Grote zaal, 13u

De Dood en de Zee

Kees Scholten en Jef Hofmeister treden op als vertellers van het mythische verhaal over De Vliegende Hollander. Een zeeman doolt over de wereldzeeën en raakt vervreemd van zijn geliefde. Met Wagners muziek, fameus door zijn opzwepende melodieën. Theater Bellevue, Kleine Zaal, 13.30u

Klei

Het Groningse platteland is het decor in deze tragedie van Marijke Schermer. Dora is door haar jeugdliefde verlaten. Als hij terugkeert exploderen haar verdrongen passies. Co-productie van de Theatercompagnie en Berend & Het Been. Repetitieruimte Stadsschouwburg, 15u.

Moeder3logie

Ontroerende, oprechte en speelse voorstelling door Het Huis van Bourgondië over drie zonen op zoek naar hun moeder. Mooiste zin: ,,Mijn moeder kocht haar kleren bij de Etam.''

Bellevue, Palonizaal, 15u30 en 19u30

Miss psssts: Let's turn this mother out!

Het Amsterdamse theatergezelschap Made in da Shade maakt theater vol eigentijdse, verleidelijke zaken als girlpower, funk, yankee power, soul, cabaret, Interaction Design en DJ's. Alles voor de leeftijd vanaf 15 jaar.

Theater Bellevue, Kleine Zaal, 17.00u & 20.00u.

Beest

Fascinerend en ook dolgedraaid theater over seksuele obsessies, kettingzagen en konijnen als liefdespoppen. Suver Nuver overtreft alles in deze grand guignol.

Bellevue, Grote Zaal, 18u30

Carmen

Carmen, het passievolle meisje uit de tabaksfabriek bij Sevilla, flirt met liefde en de dood.Toneelgroep Amsterdam brengt de wereldberoemde opera Carmen van Georges Bizet als een theatraal popconcert.

Stadsschouwburg Grote Zaal, 19u30.

Beneden de rivieren

Beneden de rivieren is een nieuw stuk dat Ger Thijs schreef voor het gezelschap Het Toneel Speelt. In de regie van Leonard Frank speelt Thijs zelf een zoon die het definitieve gesprek met zijn vader (Hans Croiset) aangaat. Hun woordenwisseling begeleidt de vader voorgoed naar de dood .

Nieuwe de la Mar Theater, za 20.00u.

King Corn

Acteur Bert Luppes van ZT Hollandia herneemt een van de mooiste toneelmonologen van het afgelopen seizoen: een fabrieksarbeider in Leiden vertelt over zijn belevenissen. Luppes gebruikt dit rauwe materiaal, gebaseerd op interviews met een werkelijke Leidse werknemer, voor een poëtisch en ontroerend relaas. Theater Bellevue, Palonizaal, 23u.

Welkom in het Bos

Een verkwikkend kluchtige voorstelling door De Mexicaanse Hond. De spelers hebben zich teruggetrokken in een bos, dat bestaat uit zwarte lappen. Overal dolen rare wezens rond. Pierre Bokma vertolkt tal van dubbelrollen, zoals de bosfaun, boswachter, de bospriester. Nieuwe de la Mar Theater, 23u.

En verder in de opening:

Supervriend (Theatergroep Maccus) 8+, Nieuwe de la Mar, 13u

Toneelbordeel Acteurs ontvangen bezoekers privé. Monologen op verzoek. Stadsschouwburg kleedkamers 1, 14u-16u30

Tosca (Oostpool) Stadsschouwburg kleedkamer 2, 14u30 & 16u

Wiplala (Toneelgroep Amsterdam) Geënsceneerde lezing door Hajo Bruins, Hein van der Heijden, Titus Muizelaar Spiegeltent, 14u30

Niet eens in de gaten dat het de mooiste tijd was ('t Bos Theaterprodukties) (lezing) Theater Bellevue kleine zaal, 15u

Oostpool leest Het Zouthuis Stadsschouwburg Balletstudio, 16u

Toneelbibliotheek Presentatie: Hein Janssen en Michael Zeeman Nieuwe de la Mar, 16u30

De Geschiedenis van het bukken Hoe nemen verschillende acteurs applaus in ontvangst? o.a. Cas Enklaar, Joop Admiraal, Ger Thijs, Halina Reijn, Sigrid Koetze, Kitty Courbois, Hugo Koolschijn. Muziek Wolter Wierbos e.a. Presentatie Titus Muizelaar. Stadsschouwburg, 00u