Cricketwedstrijd Pakistanen afgelast

Het cricketduel om de Pakistan Ambassador Cup tussen het Nederlands A-elftal en de hier wonende Pakistaanse cricketers gaat morgen niet door. Reden voor de afgelasting van deze jaarlijkse wedstrijd, die de goede relatie tussen beide cricketlanden moet verstevigen, is de gespannen verhouding, die binnen het Nederlandse cricket is ontstaan na het royement van hoofdklasseclub Jinnah door het bestuur van de Koninklijke Nederlandse cricketbond (KNCB).

Jinnah, een louter Pakistaanse vereniging uit Amsterdam, zag zondag een interne ruzie uitmonden in een onderlinge vechtpartij tijdens het duel tegen Hermes DVS in Capelle aan den IJssel. Bondsvoorzitter René van Ierschot vond het in overleg met de ambassadeur van Pakistan, Mustapha Kamal Kazi, na de vechtpartij van afgelopen week niet verstandig eventuele nieuwe ongeregeldheden uit te lokken. Bovendien heeft de KNCB voor het komende, laatste weekeinde van de cricketcompetitie voor een aantal risicowedstrijden een onopvallende stille surveillance aangevraagd. ,,Na wat er afgelopen zondag in Capelle is gebeurd, moeten we helaas met alles rekening houden'', zegt Van Ierschot die niet wil aangeven welke velden extra in de gaten zullen worden gehouden.

De organisator van de Ambassador Cricket Cup, M.F. Shamsi, is teleurgesteld over de afgelasting, maar hij toont wel begrip. De Pakistaan woont al 41 jaar in Nederland en regelde het duel voor de vijftiende keer. ,,Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. De knokpartij is natuurlijk schandalig. De straffen zijn zwaar en zorgen voor teleurstelling in de Pakistaanse gemeenschap in Nederland. Ik snap dat er in dit geval behoefte is aan rust. Deze week is in de Nederlandse cricketwereld nergens anders over gesproken dan over de rel in Capelle.'' Shamsi hoopt dat de wedstrijd aan het begin van het komende cricketseizoen, mei 2003, kan worden gespeeld.

    • Geerhard de Grooth