Chávez accepteert uitspraak van hof niet

De Venezolaanse president Hugo Chávez wil de grondwet, die hij drie jaar geleden schreef, veranderen. Dat meldde hij op een bijeenkomst van arbeiders in het noorden van het land.

De beslissing van Chávez komt enkele dagen nadat het Hooggerechtshof vier militairen vrijsprak van een poging de president op 11 april af te zetten. Het hof meende dat er niet genoeg bewijs was om van een coup te spreken. Ze nam de stelling van de Venezolaanse oppositie over dat er die dag sprake was van een 'machtsvacuüm'. Chávez zou `vrijwillig' zijn opgestapt, waardoor de militairen zich gedwongen zagen de macht te grijpen. Na een etmaal gevangen te hebben gezeten in een kazerne keerde Chávez terug.

Na de uitspraak van het hof, die defenitief is, kondigde de president al aan dat hij via de grondwet wilde proberen de beslissing, die hij ,,absurd'' noemde, te herroepen. Chávez wil bovendien een onderzoek naar de rechters, die bij beschuldigd van corruptie, vriendjespolitiek en dronkenschap. Hij spoorde zijn aanhangers aan opnieuw de straat op te gaan om te protesteren.

De president heeft een team juristen gevraagd ,,bepaalde elementen'' in de grondwet te onderzoeken, en wil al volgend jaar een aanpassing. Een verandering van de grondwet heeft de goedkeuring van tweederde van het parlement nodig, waarin pro-Chávez partijen een meerderheid bezitten. Daarnaast moet er onder het volk een referendum over een grondwetswijziging worden gehouden.

Sinds de couppoging is het land verdeeld tussen aanhangers van Chávez, die menen dat de president opkomt voor de rechten van de armen, en oppositieleden, die vinden dat Chávez juist een wig drijft tussen de klassen.