Abu Sayyaf onthoofdt twee Jehova's getuigen

Twee van de acht Filippijnen die eergisteren werden ontvoerd door rebellen van de moslimextremistische groepering Abu Sayyaf op het Filippijnse eiland Jolo, zijn onthoofd. Het Filippijnse leger heeft vanochtend meegedeeld dat de hoofden van beide slachtoffers in de stad Zamboanga zijn gevonden.

De rebellen van Abu Sayyaf (`Dragers van het Zwaard') zouden nog vier vrouwen vasthouden. Twee moslims werden kort na de gijzeling, dinsdag, vrijgelaten.

Volgens de legerleider van het eiland, Romeo Tolentino, zijn de gegijzelden Jehova's getuigen uit Zamboanga, waar voornamelijk christenen wonen. Eerder werd door de autoriteiten aangenomen dat de twee mannen en vier vrouwen op het eiland huis-aan-huis cosmetica verkochten. Er wordt nu gesuggereerd dat de verkoop van cosmetica een dekmantel was voor zendingswerk op het grotendeels door moslims bewoonde eiland Jolo. Legerleider Tolentino meldde dat bij een van de hoofden een briefje was achtergelaten met de tekst: ,,Diegenen die niet in Allah geloven zal hetzelfde lot treffen''.

De ontvoeringen zijn de eerste sinds speciale troepen uit de Verenigde Staten, die gedurende zes maanden de lokale troepen in het zuiden van de Filippijnen hielpen bij het bestrijden van Abu Sayyaf, eind juli vertrokken.

De VS menen dat de moslimextremistische groepering banden heeft met het Al-Qaedanetwerk van terroristenleider Osama bin Laden, en beschouwen Zuidoost-Azië als een `tweede front' in de strijd tegen terrorisme.

Enkele weken geleden verklaarde president Gloria Macapagal Arroyo dat het leger Abu Sayyaf zodanig had ontmanteld dat de rebellen niet in staat zouden zijn opnieuw toe te slaan. Abu Sayyaf zegt te strijden voor een onafhankelijke islamitische staat, maar de activiteiten van de groepering beperken zich vooral tot ontvoeringen voor losgeld.