Wijnschenk volgt Herben op als leider van LPF

De LPF heeft gisteren de 38-jarige ondernemer Harry Wijnschenk gekozen als nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij volgt op 1 september de opgestapte partijleider Mat Herben op.

Wijnschenk kondigde meteen na zijn verkiezing aan dat hij het ,,terugbrengen van rust en stabiliteit'' in de LPF-fractie als zijn eerste taak ziet. Hij stelde wel eerst een ,,onrustige periode'' in het vooruitzicht waarin ,,weeffouten'' in de partij worden gecorrigeerd. Dat zal volgens Wijnschenk ,,schokkender'' gaan dan bij langer bestaande partijen dan de LPF.

Wijnschenk zei verder dat de LPF onder zijn leiding het regeerakkoord zal blijven steunen, maar ook nadrukkelijker de eigen politieke kleur zal uitdragen. Die is volgens Wijnschenk de laatste maanden ,,ondergesneeuwd''.

De LPF-fractie overlegde gisteren negen uur lang in het Amsterdamse Hiltonhotel voordat Wijnschenk werd gekozen. De bedoeling van de LPF om de vergaderplaats geheim te houden mislukte. Wijnschenk kreeg na meerdere stemrondes steun van 16 fractiegenoten. Zijn laatste opponent Gerard van As verzamelde vijf stemmen. Vijf andere kamerleden van de LPF stemden niet mee of waren afwezig. ,,Je moet iedereen het voordeel van de twijfel gunnen'', zei een teleurgestelde Van As.

Wijnschenk reageerde ontwijkend op vragen over het pas beëdigde LPF-fractielid Van der Velden, die zich laat assisteren door een ex-lid van de verboden extreem-rechtse partij CP'86, R. Boiten. Wijnschenk zei Boiten niet te kennen, maar maakte duidelijk binnen LPF geen plaats te zien voor medewerkers met een extreem-rechts verleden. Boiten zei later in het tv-programma Nova dat Wijnschenk hem wel kent.

De uit Almere afkomstige Wijnschenk kwam als 28ste van de kandidatenlijst van de LPF in de Tweede Kamer, nadat een hoger geplaatste kandidaat afzegde. Hij profileerde zich tot nu binnen de LPF-fractie als voorstander van een scherper optreden in de Kamer.

Gisteren presenteerde hij een discussienota `Van boksbal tot bokser' waarin hij voorstellen doet voor een meer inhoudelijk gecoördineerd optreden van de LPF. Wijnschenk zei gisteren dat hij ,,een hele brede bestuurslaag'' in de fractie wil vormen om zijn eigen gebrek aan politieke en bestuurlijke ervaring op te vangen.

HOOFDARTIKEL: pagina 7