Water blijft levens eisen

In Duitsland zijn gisteren de lichamen gevonden van twee slachtoffers van het hoge water. Een van hen, een vrouw die in het riviertje de Müglitz lag, is nog niet geïdentificeerd. Een man was één van de zestien mensen die nog worden vermist. In Duitsland het aantal dodelijke slachtoffers van de watersnood daarmee opgelopen tot 21. Het totale aantal slachtoffers als gevolg van het hoge water in Midden- en Oost-Europa is daardoor tot ongeveer honderd mensen gestegen.

Het grootste gevaar in Duitsland lijkt voorbij. Verder stroomafwaarts zijn tijdig maatregelen getroffen en valt de schade tot nu toe mee. Tegen het eind van de week wordt de hoogste stand van het water in Hamburg verwacht.

In Oostenrijk heeft het gisteren opnieuw hevig geregend. Dat leidde tot kleine overstromingen en evacuaties in Karinthië en Tirol.

In Azië zorgt hevige regen ook voor grote problemen. In het oosten van Nepal heeft een zware modderstroom een heel dorp weggevaagd. Waarschijnlijk zijn daarbij zeker zestig mensen omgekomen. Volgens het Rode Kruis zijn sinds het begin van de moesson in juli meer dan vierhonderd mensen omgekomen.

In India is vanmorgen een dam doorgebroken waardoor mogelijk 25 slachtoffers zijn gevallen. Volgens de autoriteiten vertoonde de 125 jaar oude dam al sinds een paar dagen scheuren. Verschillende dorpen staan bijna drie meter onder water. De kans is groot dat ook elders in de regio dorpen ontruimd moeten worden.