Vierluik vol willekeur

Het was te verwachten dat de eerste verjaardag van de terroristische aanslagen in de VS gepaard zou gaan met een stortvloed aan herdenkingsprogramma's. Ook Discovery doet mee, met het vierluik Age of terror waarvan het laatste deel op 11 september te zien is.

Maker Jon Blair – hij won eerder een Oscar voor een portret over Anne Frank – wil de geschiedenis van het moderne terrorisme in beeld brengen. Niet gemakkelijk, want terrorisme heeft veel kanten. Ook president Bush heeft dat moeten ervaren. Wie een aanslag pleegt is een held voor de een, maar een terrorist in de ogen van een ander.

Om een beetje orde aan te brengen heeft Blair de zaak in vieren gesplitst. Elke deel belicht een facet van het terrorisme. Hij begint met de terreur van bevrijdingsbewegingen, die hij laat aanvangen bij de aanslag van joodse extremisten op het King David Hotel in Jeruzalem in 1946. Daarbij kwamen 91 mensen om. Ook de terreur in Maleisië, Algerije, Zuid-Afrika en Noord-Ierland komt kort aan bod.

Blairs selectie doet erg willekeurig aan en nergens legt hij uit waarom juist deze crisishaarden zijn gekozen. Waarom Maleisië wel en de decennia slepende terreur van de Tamil Tijgers in Sri Lanka niet?

Het tweede deel gaat in op radicale linkse terroristische groepen, die alle middelen gerechtvaardigd achten om hun doel, revolutie, te bereiken. Hier passeren de Duitse Baader-Meinhof groep (Rote Armee Fraktion), de Italiaanse Rode Brigades en het Peruaanse Lichtend Pad de revue.

Deel drie gaat over religieus terrorisme met onder meer grote vliegtuigkapingen door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van 1970. Deze groep had echter echter meer nationalistische dan religieuze gevoelens.

Het laatste deel behandelt staatsterrorisme. Ook hier voert de willekeur hoogtij. Uitvoerig komt aan bod hoe de Amerikanen op klungelige wijze de Contra's in Nicaragua steunden tegen de regering in Managua en hoe de Argentijnse militairen in de jaren '70 in eigen land huis hielden, maar niets over de veel bloediger staatsterreur in China, Cambodja en Irak.

Hoewel Blair hier en daar flarden van boeiende gesprekken laat zien met voormalige terroristen of slachtoffers, blijft de kijker met een onbevredigd gevoel achter. Dat komt vooral doordat Blair te veel in te korte tijd wil behandelen.

Age of terror, Discovery, 21.00-22.00u.