Verborgen verlangens op een bergtop

Samen met Edwin de Vries en Jeroen Krabbé richtte Ate de Jong in 1998 het productiebedrijf Mulholland Pictures op. Met budgetten volledig gefinancierd door de cv-regeling, met een voor investeerders gunstige belastingaftrek, produceerden zij drie films: Michael Apteds Enigma, Jeroen Krabbé's The Discovery of Heaven en Ate de Jongs Fogbound. Een echtpaar en hun beste vriend stranden in dichte mist op een berghelling. Terwijl ze wachten op een opklaring, ontvouwt zich een verhaal waarin flashbacks, fantasieën, frustraties en machtsspelletjes de onderlinge verhoudingen blootleggen. Leo wil geen kinderen, zijn vrouw Ann wil van hem scheiden en vriend Bob is heimelijk verliefd op Ann. De reden van Leo's angst voor kinderen wordt onthuld door `flashbacks' naar de achttiende eeuw, waar hij in een vorig leven een klassiek experiment uitvoert. Wat gebeurt er als je twee baby's uit elkaar haalt, de ene keurig opvoedt en de ander schandelijk verwaarloosd? Is erfelijkheid bepalend, of opvoeding?

Ann heeft flashbacks naar de relatietherapie die zij en Leo ondergingen bij een psycholoog, die op karikaturale wijze verbeeld wordt door Krabbé. In een soapachtige stilering ziet de toeschouwer hun relatie uiteenvallen tot een partij boksen onder het paternaal toeziend oog van Krabbé. De seksuele escapades van Bob, tenslotte, vormen de derde reeks flashbacks.

De toon van al deze sequenties is zo verschillend, variërend van persiflages op soaps en psychiaters tot een pastiche op Dickens en erotisch bedoelde picareske avonturen, dat Fogbound maar geen eenheid wil worden. Eigenlijk had Fogbound gewoon een psychologisch drama kunnen zijn over een driehoeksverhouding, gezien ook de tussenkopjes `hij', `haar', en `ik' waarmee De Jong de film structureert. Maar door de vele flashbacks valt de spanning die de onthulling van de geheime agenda's en verborgen verlangens van de drie hoofdpersonen had moeten oproepen, steeds weg. Daardoor strandt Fogbound in mistige pretenties.

Fogbound. Regie: Ate de Jong. Met: Luke Perry, Ben Daniels, Orla Brady, Jeroen Krabbé. In: Calypso en Het Ketelhuis, Amsterdam; Rembrandt, Eindhoven; LUX, Nijmegen; Movies, Utrecht.