Twee weken uitstel Serie A om tv-rechten

De Italiaanse voetbalcompetitie zal volgende maand twee weken later beginnen, in de hoop dat in die tijd de vastgelopen onderhandelingen over televisierechten kunnen worden afgerond.

Op een vergadering van de clubs uit het betaalde voetbal is gisteren besloten de eerste wedstrijdronde van de Serie A, die gepland stond op 1 september, af te gelasten en te spelen op een nader te bepalen datum. De competitie begint nu met de wedstrijden die voor de tweede speeldag waren gepland, op 14 en 15 september. In het weekeinde daarvoor speelt het nationale elftal van Italië een kwalificatieduel voor het Europees kampioenschap van 2004 en ligt de clubcompetitie stil. Ook de voetbalwedstrijden in de Serie B beginnen pas halverwege september.

Het is voor het eerst sinds 1943, toen in een beslissende fase van de Tweede Wereldoorlog de Serie A werd stilgelegd, dat de Italiaanse voetbalcompetitie wordt uitgesteld. De clubs vragen de regering-Berlusconi om speciale crisismaatregelen, zoals belastingvoordelen of gespreide betaling van schulden.

Acht kleinere clubs uit de Serie A hebben nog geen akkoord bereikt met de zenders voor abonnee-tv over een vergoeding voor uitzending van hun wedstrijden. De clubs vragen ieder tien miljoen euro, de zenders bieden minder dan de helft.

Toen in Italië midden jaren negentig twee zenders voor abonnee-tv opkwamen en elkaar fel beconcureerden, besloten clubs individueel met deze zenders (Telepiù en Stream) te onderhandelen om meer geld te kunnen vragen voor tv-rechten. Het is de bedoeling deze twee zenders binnenkort samen te voegen, onder de paraplu van Rubert Murdochs News Corp. Hierdoor is de onderhandelingsruimte van met name de kleinere clubs beperkt. De belangrijkste clubs uit de Serie A hadden al wel contracten getekend, voor bedragen tussen de 30 en 40 miljoen euro.

De financiële onzekerheid wordt verder vergroot doordat de staatsomroep Rai veel minder wil gaan betalen voor de uitzendrechten voor wedstrijdfragmenten. Een aantal clubs vreest de weg van het eens glorieuze Fiorentina te gaan, dat failliet is verklaard en opnieuw moet beginnen in de laagste klasse van het betaalde voetbal, de Serie C2.

In veel commentaren in Italië wordt vanmorgen kritisch gereageerd op de crisiswaarschuwing van de clubs. ,,Als de bedrijven geen goed beleid weten te voeren, enorme hoeveelheden geld verspillen om elkaar te beconcurreren, aan hun werknemers meer geld uitgeven dan zij binnenkrijgen, geen belasting betalen, zich voor ongeveer 1800 miljard lire (900 miljoen euro) in de schulden steken, wat heeft dat met een crisis te maken?'' schrijft de Corriere della Sera.

In deze voetbalaffaire speelt opnieuw de belangenverstrengeling van premier Berlusconi. Hij is eigenaar van de voetbalclub AC Milan en van Mediaset, het commerciële televisiestation dat de uitzendrechten zou kunnen overnemen van de staatsomroep Rai. De voorzitter van de voetbalbond is Adriano Galliani, een vertrouweling van Berlusconi en vice-voorzitter van AC Milan.