Trouwambtenaar Leeuwarden stapt naar rechter

De trouwambtenaar die moest vertrekken bij de gemeente Leeuwarden omdat zij weigerde homohuwelijken te sluiten, stapt naar de rechter. N. Eringa-Boomgaardt hoopt dat er door deze zaak duidelijkheid komt over de manier waarop gemeenten moeten omgaan met trouwambtenaren die gewetensbezwaren hebben. Het contract van Eringa werd anderhalf jaar geleden niet verlengd omdat de ambtenaar weigerde huwelijken tussen mensen van gelijke sekse te voltrekken. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde dat de gemeente Leeuwarden in strijd met de wet handelde. Ook de commissie Bezwaarschriften meldde in maart van dit jaar dat de gemeente het contract van Eringa had moeten verlengen. Ondanks de adviezen van beide commissies mocht de Leeuwarder trouwambtenaar niet terugkeren bij de gemeente.