`Saoediërs trekken geld terug uit VS'

Rijke Saoedische zakenlieden hebben naar schatting 100 tot 200 miljard dollar aan beleggingen uit de Verenigde Staten teruggetrokken uit onvrede over de Amerikaanse houding jegens het koninkrijk. De onvrede ontstond na de aanslagen van 11 september en de Amerikaanse reactie op de rol van Saoedi-Arabië.

Dat meldt vandaag de Financial Times. De krant haalt verscheidene bronnen aan die het nieuws bevestigen. Een Londense bankier betwijfelt of het om een massale Saoedische actie gaat, maar zegt dat misschien 30 tot 50 procent van het Saoedische geld op Amerikaanse bankrekeningen wordt gespreid over andere rekeningen. Daarbij zou het vooral om Europese bestemmingen gaan, wat een verklaring zou zijn voor de verzwakking van de dollar tegenover de euro.

De grootste Saoedische beleggers zouden de trend niet volgen. Hoewel precieze cijfers over de totale Saoedische beleggingen in de VS niet voorhanden zijn, schatten financiële analisten die volgens de krant op 400 tot 600 miljard dollar. Daaronder zijn ook beleggingen van de Saoedische koninklijke familie. Het geld is vooral verdiend in de Saoedische olie-industrie. Saoedi-Arabië is de grootste olieproducent ter wereld.

Wat de Saoedische beleggers zou steken, zijn Amerikaanse beschuldigingen dat het koninkrijk met zijn strenge versie van de islam terrorisme aanmoedigt en zijn liefdadigheidsinstellingen het netwerk van Osama bin Laden financieren. Van de negentien zelfmoordkapers die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 11 september hadden er vijftien de Saoedische nationaliteit.

Na de aanslagen hebben Amerikaanse en Saoedische autoriten gezamenlijk tientallen bankrekeningen van Saoedische bedrijven en individuele burgers gecontroleerd. Dat zou rijke Saoedische zakenlieden hebben gealarmeerd. Te meer toen sommige Amerikaanse commentatoren tot harde maatregelen opriepen en ervoor pleitten de Saoedische activa in de VS te bevriezen. Een financiële consultant in de Saoedische hoofdstad Riad zegt tegen de krant: ,,Mensen hebben geen vertrouwen meer in de Amerikaanse economie of in de Amerikaanse buitenlandse politiek.''

De Saoedische onvrede over de Amerikaanse houding jegens het koninkrijk geeft volgens politieke waarnemers weer hoe diep de vervreemding tussen beide landen is geworden. Daarbij speelt niet alleen de Amerikaanse kritiek op Saoedi-Arabië een rol, maar ook, en niet op de laatste plaats, de Amerikaanse houding in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, een houding die de Saoediërs een doorn in het oog is.

De claim van 1000 miljard dollar die nabestaanden van slachtoffers van 11 september vorige week hebben ingediend, kan de Saoedische onvrede verder aanwakkeren, zegt een bron tegen de Financial Times. In die claim worden verscheidene Saoedische liefdadigheidsinstellingen en andere instituten, alsmede drie leden van de Saoedische koninklijke familie, onder wie de minister van Defensie, beschuldigd van de financiering van terrorisme.