Regime Azerbajdzjan boos op buitenland

De regering van Azerbajdzjan is gisteren boos uitgevallen naar ,,buitenlandse regeringen en internationale organisaties'' die naar haar zeggen de oppositie in Azerbajdzjan financieren. De financiële hulp zou vooral dienen om het streven van de oppositie naar uitstel van een omstreden referendum te ondersteunen.

Een woordvoerder van president Heydar Aliyev zei gisteren dat de regering ,,accurate informatie'' heeft over de ,,financiële hulp'' die de oppositie krijgt van ,,bepaalde internationale organisaties en ambassades''. Hij trad niet in details en gaf geen namen: ,,We leggen op dit moment slechts een politieke verklaring af.''

In Baku liepen gisteren drieduizend aanhangers van de oppositie door de stad. Ze riepen op tot het boycotten van het referendum en het vertrek van president Aliyev, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan ,,activiteiten in strijd met de grondwet''.

Bij het referendum moeten de Azeri komende zaterdag hun mening geven over wat de president beschouwt als een versoepeling en modernisering van het politieke bestel. Het gaat om rond dertig grondwetswijzigingen. Een daarvan bepaalt dat bij presidentsverkiezingen de winnaar voortaan met een normale meerderheid wordt gekozen, in plaats van met de nu nog geldende tweederde meerderheid. Een andere wijziging bepaalt dat het parlement voortaan wordt gekozen volgens een districtenstelsel. Nu nog geldt een mengeling van het districtenstelsel en directe verkiezingen. Een derde wijziging maakt de premier de tweede man in de staat; nu wordt die positie nog ingenomen door de parlementsvoorzitter.

Onlangs besloten 27 oppositiepartijen het referendum te boycotten als hun eisen niet worden ingewilligd. Die eisen betreffen uitstel van het referendum om de oppositie meer tijd te geven haar standpunten bekend te maken, toegang tot de elektronische media en de inzet van waarnemers. De Amerikaanse regering heeft voor uitstel van het referendum gepleit.