Prijspiek voor ruwe olie

De olieprijzen zijn heftig in beroering. Oorzaak is de groeiende bezorgdheid over een Amerikaanse aanval op Irak, die de olie-invoer uit het Midden-Oosten zou kunnen ontregelen.

Op de termijnbeurs in New York steeg gisteren voor het eerst in vijftien maanden de prijs voor het toonaangevende West Texas Intermediate, levering in oktober, tot boven de 30 dollar per vat (159 liter), om later weer te zakken. Dat laatste kwam door meevallende cijfers over Amerikaanse olievoorraden. In de afgelopen negen dagen is de prijs van de ruwe olie in New York 13 procent duurder geworden.

De meevallende cijfers over de Amerikaanse olievoorraden deden vanmorgen ook op de termijnmarkt in Londen de olieprijzen iets dalen, om vervolgens weer de weg omhoog te kiezen. In de afgelopen twee maanden zijn in New York de olieprijzen met 17 procent gestegen.

In Londen is Brent, olie uit de Noordzee, de toonaangevende oliesoort, en die stond vanmorgen om 11.30 uur op 27,36 dollar per vat. Brent is doorgaans een paar dollar goedkoper dan West Texas Intermediate. De Verenigde Staten zijn de grootste olieconsument ter wereld en importeren meer dan de helft van hun olie.

Het Amerikaanse Olie Instituut (API) meldde gisteren dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten aanzienlijk waren gestegen. Een week eerder meldde het instituut dat de voorraden aanzienlijk waren gedaald. ,,Het is teleurstellend dat deze cijfers van week tot week zo sterk uiteenlopen en zo'n groot effect op de olieprijzen hebben'', zei een olie-analist van zakenbank Salomon Smith Barney vandaag tegen het Britse persbureau Reuters. ,,Ze stellen eenvoudigweg niets voor.''

Intussen komen uit de OPEC, het oliekartel van elf olieproducerende landen dat bijna 40 procent van de mondiale olieproductie voor zijn rekening neemt, gemengde reacties. Zowel een verhoging als een onveranderde productie wordt als mogelijkheid genoemd.

De Amerikaanse regering heeft de OPEC gevraagd de olieproductie op te voeren, een miljoen vaten per dag meer vanaf oktober, om een prijspiek in de winter te voorkomen. In feite produceert de OPEC al 1,8 miljoen vaten per dag meer dan is afgesproken, doordat leden de afspraak ontduiken, profiterend van de gestegen olieprijzen.