Porsche mijdt Wall Street om Bush-wet

De Duitse autoproducent Porsche ziet voorlopig af van een Amerikaanse beursnotering wegens de nieuwe Amerikaanse regelgeving voor bedrijven. Daarmee is het de eerste Europese onderneming die een voorgenomen beursgang uitstelt als gevolg van de aangescherpte anti-zwendelwetgeving.

Porsche-bestuursvoorzitter W. Wiedeking maakte gisteren bij de opening van een nieuwe fabriek in de Duitse stad Leipzig het uitstel bekend. Wiedeking kan de juistheid van zijn cijfers niet garanderen en voldoet daardoor niet aan de nieuwe regels.

De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft in juni in totaal 947 bedrijven met elk een jaaromzet van minimaal 1,2 miljard dollar ertoe verplicht dat de bestuursvoorzitter en de hoogste financiële man schriftelijk verklaren persoonlijk in te staan voor de juistheid van de cijfers.

,,Ik neem een eed serieus'', zei Wiedeking volgens de International Herald Tribune over deze regeling. ,,Je kunt er nooit zeker van zijn dat resultaten, die door duizenden mensen zijn voorbereid, volledig accuraat zijn. [...] De beslissing om in de Verenigde Staten naar de beurs te gaan, staat in de ijskast.''

In Duitsland heeft de ondernemerswereld al eerder fel geprotesteerd tegen de Amerikaanse eisen. Zij eiste ingrijpen door de Europese Commissie en vierentwintig bedrijven, waaronder Daimler-Chrysler, Bayer en Deutsche Telekom, hebben vorige week een brief gestuurd aan de SEC met het verzoek om Duitse bedrijven te vrijwaren van de nieuwe regeling.

P. Wiesner, de coördinator van de actie, merkte op: ,,Ze [de Verenigde Staten] bemoeien zich met de bedrijfsstatuten van Europese firma's. Wij geloven dat dit moet worden overgelaten aan plaatselijke regelgevers.''

Ook Nederlandse bedrijven die hun beursnotering in de Verenigde Staten willen behouden, moeten aan de nieuwe, strenge Amerikaanse wetgeving voldoen. VNU, die ook naar de beurs in de VS wil, liet eerder weten ,,nog eens goed'' naar de noteringsplannen in New York te kijken.