Overname Boskalis in Italië

Boskalis, het grootste baggerconcern ter wereld, heeft geen last van de huidige afremming van de economische groei. Het bedrijf wist in het eerste halfjaar een winststijging van 8 procent te bereiken tot 32,6 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar kwam de winst uit tot 30,1 miljoen euro. Over 2001 behaalde Boskalis 77,7 miljoen euro winst.

Dat maakte het concern, dat is gevestigd in Papendrecht, vanochtend bekend. Volgens een schriftelijke toelichting van Boskalis wordt de baggermarkt door langetermijnfactoren gedreven, en is het concern dus minder vatbaar voor ,,de huidige mondiale stagnatie van de economische groei en de onzekerheden in diverse landen''.

Boskalis slaagde er vorig jaar, ondanks herhaalde pogingen, niet in de baggeractiviteiten van HBG over te nemen. Die kwamen terecht in het fusiebedrijf Ballast HAM Baggeren, een samenwerking met Ballast Nedam. Vandaag kon Boskalis wel een overname aankondigen van het materieel en de resterende activiteiten uit het failliete Italiaanse baggerbedrijf Dragomar. De overname kost 18 miljoen euro; Boskalis verwacht ,,veel werk in Italië''.

Boskalis is een van de waterbouwondernemingen die onder vuur liggen in de onderzoeken naar mogelijke bouwfraude. Boskalis zou betrokken zijn bij concurrentiebeperkende afspraken. Vrijdag komen bijvoorbeeld specialisten de parlementaire enquêtecommissie uitleggen hoe de winning van zeezand en zand in Nederland geregeld wordt. Boskalis heeft nog niet willen reageren op aantijgingen van kartelvorming en was vanochtend ook niet bereikbaar voor commentaar.

De omzet van de Boskalis kwam begin dit jaar in het Midden-Oosten en Scandinavië maar moeilijk op gang. Boskalis handhaaft desondanks de eerder uitgesproken winstverwachting van een groei van 5 tot 10 procent, mede ingegeven door een gestegen vlootbezetting. De winst per aandeel steeg het eerste halfjaar met 8 procent tot 1,26 euro. Beleggers reageerden vanochtend positief op de cijfers. De koers steeg in het begin van de handel met zo'n 2 procent tot bijna 30 euro.