Overleg over uitbreiding bestand Gaza

Israël en het Palestijnse gezag zetten vandaag hun besprekingen voort om het nog wankele bestand in de Strook van Gaza en in Bethlehem uit te breiden tot de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

In het zuidelijke deel van de Gazastrook werd gisteren een Israëlische soldaat gedood door een Palestijnse scherpschutter. Vannacht werd het gebouw van waaruit de scherpschutter schoot, door Israëlische bulldozers platgelegd. Volgens Palestijnse bronnen werd tijdens een vuurgevecht een Palestijnse jongen van vijf jaar gedood.

De Israëlische minister van Defensie Benjamin Ben-Eliezer heeft zich vastgebeten in verdere ontspanning met de Palestijnen, hoewel de incidenten van gisteren een schaduw werpen over wat de bewindsman omschreef als een ,,rimpel van hoop''. Om binnenlandse politieke redenen staat voor Ben-Eliezer veel op het spel met uitbreiding van het bestand met de Palestijnen. Zijn leiderschap van de Arbeidspartij wordt door de populaire uitdager Amiram Mitzna (een duif) aangevochten. Gisteren waarschuwde Ben-Eliezer de Palestijnen dat Israël hard zal terugslaan als de Palestijnen hun strijd tegen militairen en burgers voortzetten.

De Palestijnen zijn verbolgen dat een Israëlische elite-eenheid gisteren in El-Bireh Mohammed Sa'adat heeft gedood, de broer van Ahmed Sa'adat, de leider van het Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ahmed Sa'adat wordt als uitvloeisel van een akkoord tussen Israël en het Palestijnse gezag onder internationaal toezicht in Jericho gevangen gehouden. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina heeft Israël wraak beloofd voor deze liquidatie. ,,Deze misdaad sterkt de Palestijnen in hun wil de intifadah voort te zetten'', zei een woordvoerder van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

Israëlische woordvoerders zeggen dat het niet de bedoeling was Mohammed Sa'adat te doden. Ontvoering voor ondervraging was de opdracht. Maar Sa'adat had in de gaten dat als burgers verklede Israëlische soldaten het op hem hadden gemunt. Hij trok zijn revolver en verwondde twee Israëlische soldaten voordat hij werd doodgeschoten. Israëlische commentatoren plaatsten gisteren vraagtekens bij het beleid van het Israëlische leger om de liquidatiepolitiek voort te zetten nu er weer kansen zijn, hoe klein ook, om tot ontspanning met de Palestijnen te komen.

De Israëlische televisie onthulde gisteravond dat het Israëlische leger in bezet gebied kolonisten opleidt voor zelfverdediging. In feite gaat het om paramilitaire eenheden die, zoals een commandant zei, ,,een nieuw recept vormen voor de beveiliging van nederzettingen met het doel de terroristische dreiging op te lossen''.