Onweer en regen teisteren Nederland

Noodweer heeft gisteren grote delen van het land ontregeld. Onweer en regenbuien teisterden 's ochtends eerst het westen van het land, verplaatsten zich 's middags naar het midden en zuidwesten en bereikten 's avonds het noorden en oosten.

Door een blikseminslag bij Warmenhuizen in Noord-Holland raakte een opvarende van een binnenvaartschip zwaargewond. Ook ontstond in het dorp door het onweer brand in een boerderij. Uit Wognum, Tuitjenhorn, Schipluiden en Rijswijk kwamen eveneens meldingen van woningbranden.

In Hoofddorp trof de bliksem een politieauto. De agent werd uit zijn stoel geslagen en raakte gewond aan zijn schouder. In de hele regio Noord-Holland raakten verkeerslichten ontregeld. Bij tientallen bedrijven traden alarminstallaties spontaan in werking.

De regio rond Den Haag had de meeste last van het onweer. Door blikseminslagen traden storingen in elektrische installaties op en bij veel mensen viel de stroom uit. Daarnaast overstroomden riolen en kelders. Het Westland, normaal een van de eerste plekken die last hebben van wateroverlast, bleef gespaard.

Ook oost- en noord-Nederland werden zwaar getroffen. Bij Onstwedde en Stadskanaal waaiden bomen omver en in Delfzijl liepen kelders onder water. In Wildevank waaide het dak van een boerderij. In het Overijsselse Rijssen werd een deel van het centrum afgezet omdat de straten blank stonden.

In onder meer Noord- en Zuid-Holland en in Zeeland vielen treinen uit en zette NS bussen in om de reizigers te vervoeren. In Den Haag waren ook enkele tramlijnen tijdelijk buiten gebruik door blikseminslag in de bovenleiding.

Op de wegen ontstonden lange files. Door de hevige regenbuien was het zicht slecht en bleef veel water op de wegen liggen. Viaducten en tunnels kwamen onder water te staan. De ANWB en het TIC meldden verscheidene aanrijdingen. De politie sloot een aantal wegen af. Tijdens de topdrukte rond kwart voor zes 's avonds stonden er zo'n vijftig files met een totale lengte van 222 kilometer.

Het KNMI en Rijkswaterstaat onderzoeken de extreme regenval van de afgelopen weken.