Luke Perry

In een reeks profielen van gezichtsbepalende sterren deze week Luke Perry, de neo-James Dean uit tienersoap `Beverly Hills 90210', die nu te zien is in de broeierige mist van `Fogbound'.

Er werd nogal smalend gereageerd op het bericht dat Luke Perry een van de drie hoofdrollen zou gaan spelen in Fogbound, de op de internationale markt mikkende thriller van Ate de Jong, die dankzij de CV-regeling en goedkoop draaien in de overgebleven decors van The Discovery of Heaven, z'n steentje aan de redding van de Nederlandse film zou moeten bijdragen. Luke Who?

Achteraf bezien zou de casting van de Amerikaanse B-televisieacteur, die begin jaren negentig fenomenaal furore verwierf met zijn rol van de ruwe bolster blanke pit Dylan McKay in de tienersoap Beverly Hills 90210, nog wel eens de enige reden kunnen zijn dat het publiek voor Fogbound naar de bioscoop komt. De dochter van Ate de Jong had het goed gezien.

Er zijn zelfs al bioscoopgangers gesignaleerd die het over `de nieuwe film van Luke Perry' hebben, alsof het een authentieke De Niro of Pacino betreft.

Dit overigens niet ten nadele van Coy Luther (Luke) Perry III (Mansfield, Ohio, 11 oktober 1966). Zijn acteerprestaties kunnen weliswaar nauwelijks indrukwekkend worden genoemd, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een flink arsenaal aan voor de spiegel ingestudeerde getroebleerde blikken. Gecombineerd met achterovergekamd kuifje, toegeknepen blik en lippen die nadenkend zeggen: ik ga je kussen of uitschelden en een stem die, als hij eenmaal spreekt een beetje moe klinkt, alsof hij het allemaal al gezegd heeft. Ook door het littekentje in zijn wenkbrauw en soms iets stouts in de ogen, heeft hij via het (beeld)scherm sjans met bijna elk meisje.

De bijna vijftig film- en televisieoptredens op zijn filmografie bevatten voornamelijk titels die niet buiten de Verenigde Staten zijn vertoond. Hij speelde Oliver Pike in de Buffy the Vampire Slayer-film (1992), vertolkte rodeorijder Lane Frost in 8 Seconds (1994), alom beschouwd als zijn beste rol, was te zien in John McNaughtons moderne Bonnie en Clyde Normal Life (1996) en had een bijrolletje in Luc Bessons The Fifth Element (1997).

Perry`s rol in Fogbound, als broeierige minnaar-rivaal-moordenaar, is geheel in stijl met de vele naamloze genrefilms die hij verder afleverde. Maar hij lijkt nog steeds een beetje op James Dean.