KPN daagt Opta wegens tarievensite

KPN begint een rechtszaak tegen Opta, de onafhankelijke toezichthouder op de telecommarkt. Het telecombedrijf vindt dat de toezichthouder zijn bevoegdheden heeft overschreden met de recente opening van een website waarop telefoontarieven kunnen worden vergeleken.

Dit maakte KPN-bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer gisteren bekend tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten. ,,De Opta gaat als toezichthouder vertellen bij welk bedrijf de consument moet bellen. Dat is belachelijk.'' De rol van Opta is uitgespeeld, meent Scheepbouwer. ,,De telecommarkt is volwassen geworden.''

Per 1 augustus is er op de lokale telefoonmarkt volop concurrentie mogelijk, zoals dat al langer het geval was voor internationele telefoongesprekken. Opta heeft onlangs een website geopend waarop consumenten de verschillende tarieven voor lokaal bellen kunnen vinden (www.optanieuws.nl). De website wordt druk bezocht.

Scheepbouwer vindt dat Opta met de website reclame maakt voor concurrenten van KPN. Dat steekt de bestuursvoorzitter met name omdat KPN, als grootste telecombedrijf, wettelijk het meeste moet bijdragen aan de financiering van de toezichthouder. ,,Alles wat Opta doet, is op kosten van KPN'', zei Scheepbouwer gisteren.

Volgens een woordvoerder van Opta is de website ,,niet gericht tegen KPN''. Opta laat alleen de verschillende tarieven zien, zonder er een waardeoordeel over te geven. ,,De consument moet weten dat er verschillende tarieven zijn, het is raar om dat verborgen te houden.'' KPN, zo laat de woordvoerder weten, wilde zelf niet meedoen met de website.

Scheepbouwer: pagina 17