Koersen stijgen, TPG blinkt uit

De Europese effectenbeurzen hebben vanmorgen na een aarzelend begin de weg omhoog hervonden. Beleggers keken vooral uit naar Wall Street, waar hogere openingen werden verwacht.

In Amsterdam schudde de AEX-index de lagere openingskoersen snel van zich af. De graadmeter van de beurs stond rond het middaguur 8,1 punten (2,13 procent) hoger op 387,52. Daarmee zet het herstel van de afgelopen week door.

KPN en CMG noteerden elk rond het slot van gisteren. Eerder op de ochtend stond het telecombedrijf KPN nog op enkele procenten verlies. De overige AEX-fondsen noteerden in de plus.

TPG was daarbij een van de sterkste stijgers, met een winst van bijna 4 procent op 20,42 euro. Het postbedrijf presenteerde voorbeurs zijn plannen voor de verdere liberalisering van de Nederlandse postmarkt.

In de rest van Europa vielen vooral Lufthansa en Axa op. De Duitse luchtvaartmaatschappij en het Franse verzekeringsconcern publiceerden halfjaarresultaten die beleggers positief verrasten. Lufthansa steeg met 8 procent, Axa kreeg er 4 procent bij.

De financiële resultaten van Deutsche Telekom vielen daarentegen minder goed. Het concern boekte een recordverlies van 3,9 miljard euro, waarna de beurskoers daalde. Deutsche Telekom zwom daarmee tegen de stroom in. Bijna alle fondsen in de DAX-index van Frankfurt stegen. De DAX stond rond half twaalf op 2,6 procent winst. Eenzelfde winst was in Parijs te zien voor de CAC-index. De beursindex FTSE steeg in Londen 1,9 procent.

De effectenbeurs in Tokio heeft zich vanmorgen weinig aangetrokken van de verliezen op de Amerikaanse beurs. Net als gisteren steeg de Nikkei-index van 225 aandelen 0,2 procent, met 21,92 punten tot 9642,61.

De handel in Tokio was dun. Beleggers wachten vooral af wat de komende weken gebeurt. Japanse bedrijven sluiten in september het eerste halfjaar van hun boekjaar af en de verwachting is dat vele ondernemingen op het allerlaatste moment nog aandelen van de

hand doen om de cijfers op te poetsen.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten was voorzichtigheid ook troef. De Hang-Sengindex in Hongkong sloot 0,1 procent lager. De Australische beursindex daalde 0,4 procent. De Kospi-index in Seoul ging 1,1 procent omhoog.