Helikopter is neergeschoten

Het dodental ten gevolge van het neerstorten van een Mi-26 helikopter bij de legerbasis Chankala in Tsjetsjenië is vandaag op 115 gekomen. Officier van justitie Sergej Frindiski maakte bekend dat een vanaf de schouder afgevuurde Strela-raket waarschijnlijk de oorzaak was.

Onderzoekers zouden een lanceerbuis hebben gevonden in de ruïne van een buitenhuisje op een kilometer afstand van de legerbasis. Dat betekent dat zelfs de best bewaakte plek van Tsjetsjenië onveilig is, schrijft de Izvestija.

Russische televisiejournaals toonden gisteren de namen van 114 doden. Vannacht stierf nog een soldaat in het ziekenhuis. In totaal waren er 147 inzittenden aan boord van het ramptoestel. De Mi-26 was berekend op 80 passagiers, maximaal 85 wanneer de brandstoftanks half-leeg zijn.

De piloot en overlevenden zeggen vlammen in de rechtermotor te hebben gezien en daarna een explosie. De krant Kommersant stelt dat een Mi-26 in staat moet zijn op één motor te landen. Overbelasting zou dat onmogelijk hebben gemaakt. Edoeard Pasjkin, directeur van Rostvertol, de maker van de Mi-26, stelt vandaag dat het toestel een jaar geleden nog was nagekeken en in goede staat verkeerde. Hij meent dat overlading niet de oorzaak kan zijn: zelfs 147 inzittenden bereiken niet het maximale laadvermogen van twintig ton. Onduidelijk is evenwel hoeveel vracht de Mi-26 vervoerde. Minister van Defensie Sergej Ivanov verbood gisteren het inzetten van de trage en licht bepantserde vrachttoestel Mi-26 bij troepenvervoer in Tsjetsjenië.

Websites verbonden met de Tsjetsjeense rebellen hebben de aanval op de Mi-26 opgeëist. Een woordvoerder van rebellenleider Maschadov wilde evenwel niet verklaren waarom die werd uitgevoerd terwijl in Genève juist wordt gesproken over heropening van de onderhandelingen met Moskou. Mogelijk wil het Tsjetsjeense verzet met de aanval – alsmede met offensieven tegen aan Moskou gelieerde milities en executies van politiemensen – Moskou zijn tanden laten zien. De aanval toont aan dat de rebellen ook op de veilig geachte luchtroute van Mozdok naar Chankala kunnen toeslaan. President Poetin verklaarde dit jaar dat de militaire fase van het Tsjetsjeense conflict achter de rug is.

Russische commentatoren maakten gisteren veelvuldig de vergelijking met de ondergang van de onderzeeër Koersk twee jaar geleden, waarbij 118 bemanningsleden omkwamen. `Een helikopter genaamd Koersk', kopt Komsomolskaja Pravda. Met name de chaotische legerwoordvoering wekt die associatie.