Groter verlies Telekom dan verwacht

Deutsche Telekom heeft in de eerste zes maanden van dit jaar zijn verlies zien vertienvoudigen. Reden is de extra afwaardering van recente acquisities. Dit heeft het telecomconcern vanochtend bekendgemaakt.

Het nettoverlies over het eerste halfjaar kwam uit op 3,9 miljard euro. Vorig jaar werd in dezelfde periode een verlies van 349 miljoen euro geleden. Analisten rekenden op een kleiner verlies: van 3,3 miljard euro. De extra afwaardering heeft betrekking op kabelactiviteiten en op een belang in Azië. Op de telecomlicenties voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) schrijft het concern voorlopig niet extra af. Branchegenoot KPN maakte gisteren bekend dat het zijn vergunningen in één klap voor miljarden afwaardeert.

De schuldenlast van Deutsche Telekom, het grootste telecombedrijf van Europa, is afgenomen, van ruim 66 miljard euro in april tot ruim 64 miljard euro eind juni. Eerder dit jaar had Deutsche Telekom gezegd geen spoedige reductie van de schuld te verwachten. Het bedrijf heeft zijn aandeelhouders 1,6 miljard euro aan dividend beloofd. Het verminderen van de schuld bleek mogelijk dankzij verbeterde operationele resultaten en reductie van de investeringen met 18 procent.

Financieel bestuurder K. Eick zei vanochtend dat de investeringen dit jaar worden teruggebracht tot 8,5 miljard euro. De omzet steeg in het afgelopen halfjaar tot 25,8 miljard euro, vergeleken met 22,5 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Interim-bestuursvoorzitter H. Sihler, de opvolger van de onlangs naar huis gestuurde R. Sommer, is op dit moment bezig om de strategie van Deutsche Telekom grondig te herzien. Hij hoopt de nieuwe strategie in november, bij de presentatie van de derde-kwartaalcijfers, te kunnen presenteren.

Deutsche Telekom wil zijn schuld aan het eind van volgend jaar hebben teruggebracht tot 50 miljard euro. Volgens financieel bestuurder Eick zoekt het bedrijf naar manieren om 4 à 7 miljard euro extra binnen te halen.

Om de schuldenlast te verlichten worden twee opties overwogen. Met de ene optie – de afsplitsing van T-mobile, Deutsche Telekom's mobiele-telefoniedochter – kan de schuld worden verlaagd met 18 miljard euro. De tweede optie zou de gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Voicestream zijn, waardoor de schuld met 4 miljard euro kan worden verlaagd. Naar verluidt geniet de tweede optie de voorkeur van de meeste directieleden van Deutsche Telekom. De afsplitsing van T-mobile zou worden bepleit door de directie van T-mobile.