Een geheel overbodige rechtszaak

Rechtbankfilms hebben zo hun eigen bekoringen, en High Crimes probeert ze keurig allemaal te leveren. Te keurig. Het scenario lijkt wel door een computer geschreven, zo netjes is het samengesteld uit bekende elementen. Maar als de film wil verrassen gaat het pas echt mis. Tegen het einde volgt er een plotwending die alles weer op losse schroeven zet. Zo maakt de film zichzelf overbodig.

De zaak doet er eigenlijk niet toe. High Crimes gaat over een advocate die erachterkomt dat haar man niet is wie hij is. Militairen pakken hem plotseling op omdat hij in 1988 als soldaat in San Salvador burgers zou hebben neergeschoten tijdens een inval in een dorpje waar een terrorist zich schuilhield. Als de advocate heeft bewezen dat haar man niet de schuldige is, is het voorbij. Niemand is van plan de echte dader voor het gerecht te slepen.

De advocate wordt gespeeld door Ashley Judd, die neergezet wordt als vrouw die haar mannetje kan staan, maar toch een paar keer door een man moet worden gered.

Die man is vaak Morgan Freeman, een alcoholische advocaat met ervaring voor militaire rechtbanken. Freeman en Judd weten wel weg met de clichés, Judd door er hartelijk in te lijken geloven, Freeman door een zekere nonchalance.

High Crimes. Regie: Carl Franklin. Met Ashley Judd, Morgan Freeman. In 34 bioscopen.

    • Bianca Stigter