Cipiers in Zuid-Afrika zijn corrupt

Het Zuid-Afrikaanse gevangenissysteem is tot op het bot corrupt. Dat is de voornaamste conclusie van een commissie die in opdracht van president Thabo Mbeki de praktijken in de gevangenissen moest onderzoeken. De Zuid-Afrikaanse regering zegt in een reactie zo snel mogelijk meer gevangenissen te willen bouwen.

De onderzoekscommissie onder leiding van de rechter Thabani Jali schetst in een tussenrapport een beeld van wetteloosheid en anarchie achter de gevangenismuren. Het onderzoek richtte zich vooral op cipiers die drugs, wapens en kinderen als seksslaven verkopen aan gevangenen. ,,Veel cipiers denken dat ze boven de wet staan en gedragen zich er ook naar.''

Een verborgen camera legde eerder in de Grootvlei gevangenis bij Bloemfontein vast hoe een gevangenbewaarder een pistool verkocht aan een gevangene die wilde ontsnappen. Op de videoband is ook te zien hoe een cipier geld ontvangt nadat hij een jonge gedetineerde naar de cel van een oudere gevangene heeft gebracht voor seks. ,,De verkoop van jonge gevangenen is wijdverbreid'', zegt het rapport dat spreekt over een `ring van sodomie' rondom de gevangenen en de cipiers.

De Jali-commissie bracht ook grootschalige fraude aan het licht met ziektekostenverzekeringen. Doktors in gevangenissen zouden met gevangenbewaarders samenzweren om verzekeringen op te lichten. Een doctor in KwaZulu Natal stak op die manier 10 miljoen euro in eigen zak.

De verantwoordelijke minister, Ben Skosana, wijt de problemen vooral aan overvolle gevangenissen. De Zuid-Afrikaanse gevangenissen zijn gebouwd voor 110.000 gevangenen maar huisvesten momenteel bijna 180.000 gedetineerden. ,,Overbevolking leidt tot schending van de rechten van gevangenen en overbelast het personeel'', zei Skosana. ,,Het is een nachtmerrie.''

De minister zegt in de komende drie jaar nieuwe gevangenissen te willen bouwen voor 30.000 gedetineerden. Zuid-Afrika heeft een extreem hoog misdaadcijfer. Per jaar worden 20.000 mensen vermoord in het 46 miljoen in woners tellende land.