Beladen wedstrijd in Bosnië

Hoewel de autoriteiten benadrukken dat het duel de vriendschappelijke banden tussen beide landen moet versterken, vrezen de autoriteiten in Sarajevo voor ongeregeldheden wanneer de nationale voetbalteams van Bosnië-Herzegovina en Joegoslavië elkaar vanavond treffen in het Kosevo-stadion.

Aanleiding voor de onrust is de aankondiging van enkele fanatieke Bosnische Serviërs om in groten getale naar de hoofdstad van Bosnië te reizen om daar de politiek beladen oefeninterland bij te wonen. ,,Vanuit het oogpunt van veiligheid is deze wedstrijd onze grootste bedreiging sinds het einde van de oorlog'', verzuchtte het hoofd van veiligheidscommissie van de Bosnische voetbalbond, Asim Fazlic.

Hoewel beide landen weer diplomatieke betrekkingen met elkaar hebben aangeknoopt, worden de relaties nog altijd vertroebeld door de Bosnische burgeroorlog (1992-'95), waarbij de Bosnische Serviërs steun kregen van het `moederland' Joegoslavië.

Afgelopen weekeinde dreigde een duel uit de voor het eerst `gecombineerde' Bosnische competitie uit te lopen op een veldslag, toen aanhangers van Celik Zenica, een club uit de moslim-Kroatische federatie, een aanval waagden op het vak met supporters van Borac Banja Luka, een club uit de Servische Republiek in Bosnië. Veiligheidsbeamten wisten ternauwernood een confrontatie te voorkomen.

De wedstrijd van vanavond is de eerste tussen beide landen op het grondgebied van de voormalige Joegoslavische federatie, die door Bosnië in 1992 werd verlaten. Ruim een jaar geleden, bij de Millennium Cup in India, speelden Bosnië en Joegoslavië voor het eerst tegen elkaar sinds de gewelddadige opsplitsing. Toen eindigde de wedstrijd in 1-1.

Savo Milosevic, aanvaller van Joegoslavië en geboren in Bosnië, verwacht een tumultueuze wedstrijd met tal van provocaties vanaf de tribunes, zo vertelde hij deze week tegen persbureau Reuters. ,,Niemand is de oorlog vergeten, de herinneringen zijn nog vers. Maar deze wedstrijd heeft een speciale betekenis, die hopelijk kan bijdragen aan een verbetering van het onderlinge begrip.''

De Joegoslavische burgeroorlog beleefde in mei 1990 een gewelddadige aanloop op het voetbalveld, toen supporters van Dinamo Zagreb (Kroatië) en Rode Ster Belgrado (Servië) met elkaar op de vuist gingen. Bij het `officieuze begin van de oorlog' vielen destijds 138 gewonden.

Het duel van vanavond wordt geleid door een Kroaat, Zeljko Siric. Beide landen bereiden zich voor op de EK-kwalificatie.