Ambassade van Irak in Berlijn korte tijd bezet

Leden van een onbekende Iraakse oppositiegroepering hebben gistermiddag korte tijd de Iraakse ambassade in Berlijn bezet en enkele diplomaten gegijzeld uit protest tegen het bewind van Saddam Hussein.

De politie maakte gisteravond met een bestorming een einde aan de actie. Twee medewerkers van de ambassade raakten licht gewond.

Vijf leden van een groepering die zichzelf de Democratische Iraakse Oppositie in Duitsland noemt drongen gistermiddag het ambassadegebouw in de Berlijnse villawijk Zehlendorf binnen. Met een nog onbekend aantal personeelsleden van de ambassade, onder wie de zaakgelastigde Shamil Mohammed, verschanste het vijftal zich op de derde verdieping. In een vraaggesprek met de Duitse radio zei een van de gijzelnemers dat men vreedzame bedoelingen had en met het ambassadepersoneel in gesprek was.

Nadat de regering in Bagdad de Duitse autoriteiten toestemming had gegeven het ambassadeterrein te betreden, maakte een speciale commando-eenheid na vijf uur een einde aan de bezetting. De agenten betraden het gebouw vrijwel geruisloos met reservesleutels. Er werd niet geschoten. De vijf actievoerders werden daarna zonder veel problemen gearresteerd.

In een fax aan persbureau Reuters meldden de gijzelnemers: ,,We nemen de Iraakse ambassade in Berlijn over en [doen] daarmee een eerste zet in de richting van bevrijding van ons geliefde vaderland.'' Ook zeiden ze dat het de bedoeling was de ambassade maar korte tijd te bezetten en dat ze niet voornemens waren geweld te gebruiken.

De groepering behoort niet tot de zes Iraakse oppositiegroepen die onlangs door de Amerikaanse regering naar Washington werden uitgenodigd om over het omverwerpen van het bewind van Saddam Hussein te spreken. Een van de belangrijkste organisaties van de Iraakse oppositie in ballingschap, het Iraakse Nationale Congres, distantieerde zich van de gijzelingsactie in Berlijn.

De Amerikaanse regering heeft de actie in Berlijn bij monde van de woordvoerder van president Bush, Ari Fleischer, veroordeeld. ,,Acties als deze overname zijn niet acceptabel. Ze ondermijnen de legitieme pogingen van Irakezen binnen en buiten Irak om het regime te vervangen.''

De regering in Bagdad noemde de gijzeling een terroristische actie die werd gesteund door een buitenlandse regering.

oppositie irak : pagina 5