Alleen oogklachten door lek in wagon

Vijf politiemensen en twee spoormedewerkers zijn gisteren in het ziekenhuis behandeld wegens oogklachten na blootstelling aan een lichte dosis acrylnitril. Ze konden na behandeling weer naar huis. De stof was vrijgekomen door een lek in een treinwagon op het station van Amersfoort.

Oorzaak van het lek was volgens de brandweer een ,,broze pakking'' aan de bovenzijde van een afsluiter van de ketelwagen. Het centrum van Amersfoort werd gisteren zeven uur lang uit voorzorg afgesloten door de rampenstaf van de gemeente. Enkele gebouwen werden ontruimd en bewoners werd verzocht binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden.

Het lek was drie uur na de melding gedicht. Het centrum van Amersfoort werd pas om zeven uur 's avonds weer vrijgegegeven, omdat de rampenstaf eerst de garantie wilde hebben dat de stof in de wagon stabiel was en de wagon zonder risico buiten de bebouwde kom gereden kon worden.

De wagon was op weg van de Botlek naar noord-Duitsland, maar stond al enkele uren te wachten omdat op het tracé bij Deventer de avond tevoren de bliksem was ingeslagen. De wagon is eigendom van VTG-Lehnkering AG in Hamburg. De stof is geproduceerd in de VS, door Cytec, en was gekocht door Mitsubishi. Volgens Cytec is oorzaak van het lek een broze pakking, een te ver doorgedraaide afsluiter en het warme weer.