Afscheiding van milieudivisie van Vivendi dichterbij

De aandelen van het milieubedrijf Vivendi Environnement (VE) en van moederconcern Vivendi Universal (VU), een mediaconcern, waren gisteren de grootste stijgers (met respectievelijk 16,1 en 11,5 procent) van de CAC-40, de Parijse beursindex. De stijging van het aandeel, na een verlies van 45 procent van de beurswaarde vorige week, kwam door het toegenomen vertrouwen bij beleggers in de door topman Jean-René Fourtou in gang gezette sanering van Vivendi. Het moederconcern heeft een schuldenlast van 35 miljard euro.

De stijging van het aandeel Vivendi Environnement, de oorspronkelijke kern van het bedrijf en bijvoorbeeld actief in afvalverwerking en waterzuivering, was direct terug te voeren op de instemming, gisteren, van de obligatiehouders van het milieubedrijf met het voorstel af te zien van een uitkering van in totaal 1,54 miljard euro in ruil voor een hogere rente op effecten. Daarmee is een formele scheiding tussen het milieubedrijf en het mediaconcern, die allebei een beursnotering hebben, een stap dichterbij gekomen.

Vivendi, het moederconcern, is niet alleen van plan, zoals vorige week bekend werd, de Amerikaanse educatieve uitgeverij Houghton Mifflin af te stoten, maar onderhandelt ook met het Britse telecombedrijf Vodafone over gedeeltelijke of gehele overname van het belang in de internetpoort Vizzavi.

Ook zou VU overwegen Express-Expansion, de tijdschriftendivisie, af te stoten. Verkoop van de tijdschriften, nog niet bevestigd door VU, ligt politiek zeer gevoelig. In 1997 hield `links', toen nog aan de macht, verkoop van het links-georiënteerde L'Express aan de Dassault-groep tegen, uit vrees voor een rechtse koers van het tijdschrift.

Volgens berichten wordt ook onderhandeld over een verkoop van een belang in de de Amerikaanse mediabedrijven aan Liberty Media.