Advocaat koestert dertigers

Het Nederlands elftal speelt vanavond in Oslo tegen Noorwegen ter voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi. Op 7 september is Wit-Rusland de eerste opponent. De selectie is vrijwel onveranderd.

Zo kort voor een nieuw kwalificatietoernooi gaat bondscoach Dick Advocaat met zijn assistent Willem van Hanegem in hun selectiebeleid verder waar hun voorganger Louis van Gaal is geëindigd. Hoewel veel internationals tijdens het het Europees kampioenschap in 2004 de dertig zijn gepasseerd, heeft de spelersgroep sinds de uitschakeling in Dublin voor het wereldkampioenschap op 1 september een jaar geleden nauwelijks wijzigingen ondergaan. Advocaat riep één debutant op: Andy van der Meyde. Graag had hij vandaag in Oslo tegen Noorwegen een tweede Ajacied in actie gezien, maar Rafael van der Vaart haakte af wegens een liesblessure.

Volgens Advocaat zijn enkele talentvolle spelers in aantocht. Toch gaat hij er vanuit dat de huidige spelersgroep van Oranje komend seizoen nauwelijks wijzigingen zal ondergaan. De gevestigde orde is nog niet aan vervanging toe, al betreft het spelers die op het eindtoernooi in Portugal misschien te oud zijn voor een topprestatie. Tijdens het EK van 2004 zijn Van Hooijdonk, Bosvelt en de gebroeders De Boer 34 jaar. Cocu en Van der Sar zijn dan 33, Hasselbaink en Stam 32, terwijl Davids, Reiziger en Overmars tegen die tijd 31 jaar oud zijn.

Advocaat wil in een poule met Tsjechië, Oostenrijk, Moldavië en Wit-Rusland met het beste materiaal kwalificatie afdwingen. Bouwen aan een nieuw elftal kan volgens hem altijd nog. Al staan de ervaringen van het WK in 1994 uit zijn eerste periode als bondscoach nog in zijn geheugen gegrift. Toen bleken de Ronald Koeman, Jan Wouters en Frank Rijkaard niet bestand tegen de hitte. Ze waren ook in conditioneel opzicht over hun top heen. Advocaat durfde met name Wouters niet te laten vallen, hetgeen fataal werd in de kwartfinale tegen Brazilië. De routiniers waren in de voorronde van grote waarde geweest, het eindtoernooi in de Verenigde Staten kwam voor hen te laat. Nu heeft Advocaat zich voorgenomen ,,meedogenloos'' op te treden als hij ziet dat vaste krachten aan slijtage onderhevig zijn, zo verklaarde hij vorige week in Voetbal International.

De spelers in kwestie denken nog niet versleten te zijn. Ook Pierre van Hooijdonk denkt dat hij in Portugal nog van de partij kan zijn. De 32-jarige spits van Feyenoord herstelt lichamelijk nog steeds goed van wedstrijden. Vorig seizoen miste hij een competitieduel toen kreeg hij rust. ,,Maar nu ben ik in de voorbereiding geblesseerd geweest en gaat iedereen ineens naar mijn leeftijd kijken'', zegt hij wat geprikkeld. ,,Ik voel me nog topfit. Ik vervul al jaren de rol van pinchhitter in het Nederlands elftal en in die hoedanigheid zou ik op 34-jarige leeftijd best mee naar Portugal kunnen. Mits ik wel constant blijf presteren op clubniveau natuurlijk.''

Ook de tweelingbroers De Boer zijn ervan overtuigd dat ze het EK in 2004 kunnen halen. Frank de Boer (32): ,,Man, ik ben nog nooit zo fit geweest. Ik voel me 24.'' De aanvoerder van Oranje kan een verminderd loopvermogen compenseren met een loepzuivere lange pass. Voor Ronald de Boer ligt dat als middenvelder moeilijker. De speler van Glasgow Rangers is ook kwetsbaarder gebleken. Vorige week had hij weer vocht in de knie. Advocaat, goed op de hoogte omdat hij ook nog steeds technisch directeur is van de Rangers, heeft hem daarom niet geselecteerd, vermoedt zijn schoonvader Rob Cohen. Afgelopen weekeinde was de peperdure speler, die in Glasgow netto 25 procent meer verdient dan zijn broer in Barcelona, echter uitblinker tegen Hibernian in de Schotse competitie.

De absentie van eenmalig international Van der Vaart verloste Advocaat van een luxeprobleem. Hij was toch al op de bank begonnen, mede omdat Oranje een overschot heeft aan linksbenige middenvelders. Cocu en Davids kunnen immers ook op zijn positie spelen, er vanuit gaande dat Van der Vaart in Oranje als linkshalf kan rijpen. Op de plek waar de negentienjarige bij Ajax functioneert, achter de spitsen, staat in Oranje vooralsnog de onaantastbare Kluivert opgesteld. Advocaat had voor Van der Vaart bij een invalbeurt ook een positie als linksbuiten in gedachten.

Voor Cocu is er geen uitwijkmogelijkheid meer naar de linksbackplaats. Advocaat gaat voorlopig PSV'er Bouma op deze positie proberen. Aangezien Numan definitief is afgehaakt en Van Bronckhorst dit seizoen waarschijnlijk niet meer zal spelen door een knieoperatie, gaat de bondscoach voor deze positie ook Feyenoorder Ramon van Haaren volgen.