ABN Amro besteedt IT'ers uit aan EDS

ABN Amro bank wil een deel van haar automatisering uitbesteden aan het Amerikaanse IT-bedrijf EDS. Beide bedrijven bespreken momenteel een vijfjarig contract waarmee anderhalf miljard euro gemoeid is. Als de onderhandelingen slagen, worden ongeveer duizend IT-medewerkers van ABN Amro overgeplaatst naar EDS. Onbekend is nog of dat betekent dat ze worden overgeplaatst naar andere landen.

Na twee jaar zijn de twee bedrijven in de laatste fase van de onderhandeling gekomen. Een definitieve overeenkomst staat volgens een woordvoerder van EDS `over enkele weken' gepland. Het is de bedoeling dat het Amerikaanse bedrijf de automatisering overneemt van de afdeling van ABN Amro die grote bedrijven als klant heeft. EDS zal naast computerondersteuning en onderhoud ook softwareontwikkeling voor zijn rekening nemen. De bank denkt op deze manier efficiënter te kunnen werken.

Medewerkers die worden overgeplaatst zijn naast Nederland ook gevestigd in Groot-Brittannië, Duitsland, Verenigde Staten, Singapore en Hong Kong. Personeel dat wordt uitbesteed aan EDS valt onder de CAO en de pensioensregeling van de automatiseerder. ABN Amro begint binnenkort onderhandelingen met de vakbonden. ,,De medewerkers zullen er in ieder geval niet op achteruit gaan'', verzekert een woordvoerder van de bank.

In Nederland werken 1500 mensen voor EDS. Belangrijke Nederlandse klanten zijn Nuon, NS, DSM en Aegon. Wereldwijd is EDS met een omzet van ruim 20 miljard euro en 140.000 medewerkers één van de grootste ICT-dienstverleners. Het nieuwste contract is volgens een woordvoerder ,,één van de grootste IT-overeenkomsten die ooit in de financiële sector gesloten is door EDS.''