Winterslaap De Velde

Solozeiler Henk de Velde bereidt zich voor op een overwintering in de buurt van de Beringstraat, de doorgang tussen Alaska en Siberië. De Nederlander is nu nog onderweg naar het veel zuidelijker gelegen Hawaii. De overwintering vindt waarschijnlijk in Alaska plaats.

De Velde is in afwachting van een vaarbewijs voor de Noordelijke IJszee. Mocht hij er niet in slagen de Russische vergunningen te bemachtigen, dan vaart hij in de zomer van 2003 terug naar Nederland via een noordwestelijke doorvaart boven Canada. Deze route is ook gevaarlijk, door de aanwezigheid van ijsbergen.

Vorig jaar kreeg De Velde van de Russische autoriteiten geen toegang tot de Noordelijke IJszee. Hij keerde toen noodgedwongen zuidwaarts. Via Kaap Hoorn bereikte hij eerder dit jaar de Stille Oceaan. Hij zegt zijn droom om de Noordelijke IJszee te bevaren nog niet te hebben opgegeven. Nooit eerder voer een zeiler deze route in zijn eentje.

Door de lage temperatuur op 80 graden noorderbreedte is het gemiddeld min 35 graden in de wintermaanden is De Velde dit najaar genoodzaakt zijn reis te onderbreken. Hij laat zijn stalen jacht van zeventien meter `invriezen' en zal zelf in de buurt van de boot verblijven. De winterstop duurt zes tot acht maanden.

De Velde spiegelt zich aan ontdekkingsreiziger Willem Barentsz die in 1595 een mislukte reis naar Indië maakte. Hij strandde op Nova Zembla. Zijn reisverhaal maakte indruk op de jonge zeeman uit de Noordoostpolder. De 53-jarige De Velde zit vanaf zijn zestiende bijna dagelijks op een boot. Eerst zat hij bij de koopvaardij, daarna werd hij solozeiler.