Wagon lekt gevaarlijke stof op station

Een lekkende wagon met een zeer brandgevaarlijke stof op het stationsemplacement van Amersfoort heeft chaos veroorzaakt in het trein- en wegverkeer rond Amersfoort.

Rond half twee lag het trein- en wegverkeer nog altijd stil. Een gedeelte van de wijk Soesterkwartier was geëvacueerd en kantoren in de directe omgeving van het station waren ontruimd.

Door nog onbekende oorzaak raakte de wagon met de stof acrylnitril lek. Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf Railion is er een onbekende hoeveelheid van de stof ontsnapt, maar is er ,,geen echt gevaarlijke situatie''. Uit voorzorg is het treinverkeer van en naar Amersfoort vanaf kwart over elf stilgelegd en zijn de wegen in de directe omgeving afgesloten. Diverse kantoren in de buurt van het station zijn ontruimd.

Bij het ter perse gaan van deze krant waren brandweer en Railverkeersleiding nog steeds bezig met het dichten van de plek. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. De politie adviseerde omwonenden die niet geëvacueerd hoefden te worden, hun ramen en deuren gesloten te houden. Om de vele gestrande reizigers op te vangen, hebben de Nederlandse Spoorwegen bussen besteld.

De ketelwagen met de brandbare stof was op weg van Rotterdam naar het Duitse Bentheim. Acrylnitril is een zeer brandgevaarlijke, kleurloze tot lichtgele vloeistof met stekende geur die bij verdamping gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn. De stof, die irriterend werkt op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen, kan leiden tot toevallen en coma als deze inwerkt op het centraal zenuwstelsel.

Aanvankelijk berichtte de politie dat het ongeluk ontstond door een steigerpijp, die van een pand in aanbouw zou zijn gevallen. Later werd dit weer ingetrokken.