Vechten om Hiddinks glorie

De vijand van mijn vriend is ook mijn vijand. Deze uitdrukking gaat voor Guus Hiddink niet op. De gevierde coach van PSV en het Zuid-Koreaanse nationale team tijdens het wereldkampioenschap heeft een overeenkomst gesloten met Samsung. Een dikke maand geleden ging hij een verbintenis aan met Philips, sponsor van PSV en de directe concurrent van Samsung.

,,Ik ben blij dat ik met Philips kan werken'', zei Hiddink toen, maar terwijl de onderhandelingen met het Nederlandse bedrijf nog lopen, verlengde Hiddink zijn contract bij de Aziatische concurrent. In drie landelijke ochtendbladen verscheen een paginagrote advertentie van Samsung met Hiddink die een Koreaanse voetballer – met de tekst Samsung op de rug – omhelst.

Om een juridisch geschil te voorkomen heeft Samsung de advertentie niet zelf geplaatst. Dat heeft het bedrijf zijn creditcarddivisie laten doen. Aan de advertentie is dat echter niet af te leiden. Bovendien is de creditcarddivisie helemaal niet actief in Nederland, erkent de woordvoerder van Samsung.

Maar het Zuid-Koreaanse bedrijf is niet de enige die een slaatje slaat uit Hiddinks succes op het WK in Korea en Japan. Het Koreaanse hockeyelftal, dat afgelopen zondag tegen Nederland uitkwam, droeg geen Koreaanse naam op zijn shirts: Philips.