Tonijn in tomaat

Met tonijn gevulde tomaten uit de oven zijn 's zomers een aardige aanvulling op een rijstsalade. Zowel de salade als de gevulde tomaten kunnen ruim van tevoren worden bereid. Het zijn geschikte gerechten voor warme dagen als er buiten wordt gegeten – al bestaat het buitengebeuren soms uit een pieperig balkonnetje driehoog boven het straatgedruis, buiten is buiten. De tomaten zijn ook heel verrukkelijk als ze lauw en op zichzelf worden gegeten als voorgerecht. In Zuid-Italië tref je deze gevulde tomaten vaak in restaurants aan bij de antipasti.

Bereiding: Snijd een kapje af van de tomaten. Hol de tomaten uit, pureer de zaadjes en zaadlijsten in een roerzeef (fijne schijf) en vang het verkregen sap op. Bestrooi de tomaten binnenin dun met zout, draai ze om en laat ze op hun kop een uurtje `uitwateren'. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflookhelften en snijd de knoflook middelfijn. Snijd het vruchtvlees van de 50 gram olijven van de pit af. Hak knoflook en peterselie tezamen tot een fijn mengsel. Hak olijven, kappertjes en ansjovis tezamen fijn. Vermeng in een kom het peterseliemengsel, het olijvenmengsel, de tonijn en oregano met elkaar. Roer er 8 eetlepels van het verkregen tomatensap en 2 eetlepels olie door en vervolgens 4 of 5 eetlepels paneermeel tot een smeuïge vulling is verkregen. Proef het mengsel en breng het verder op smaak met zout en peper. Vul hiermee de tomaten, leg de kapjes op de vulling en garneer bovenop met een olijf. Giet de rest van het tomatensap in een ovenschaal, voeg 2 eetlepels olijfolie toe en sprenkel nog 1/2 eetlepel olie over de tomaten. Braad de tomaten 40-45 minuten in een voorverwarmde oven (210° C), tot ze gaar zijn maar niet uiteen vallen.