Stagnatie Duitse economie duurt voort

De Duitse economie, veruit de grootste van Europa, blijft stagneren. In het tweede kwartaal was sprake van nulgroei vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat cijfer heeft de Duitse centrale bank gisteren bekendgemaakt.

Van kwartaal op kwartaal groeide de economie met 0,2 procent. Zowel de uitvoer als de consumptie hield redelijk stand. Maar volgens de centrale bank is de economie ,,nog almaar niet verder gekomen dan de openingsfase van een conjunctureel herstel''.

De regering van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) rekende vóór de watersnoodramp die dezer dagen Duitsland treft op een magere groei van 0,75 procent voor heel 2002. De zwakke conjunctuur plus de oplopende werkloosheid – bijna 10 procent van de beroepsbevolking zit op dit moment zonder werk – bedreigen levensgroot de kansen voor Schröder om volgende maand herkozen te worden.

Vorige week presenteerde een commissie een rapport dat de Duitse werkloosheid omlaag moet helpen. De commissie, ingesteld door Schröder, is door zijn tegenstrever, kanselierskandidaat Stoiber van de CDU/CSU, meteen gekwalificeerd als `te weinig, te laat'.

Volgens de centrale bank zijn Duitse ondernemingen nog altijd voorzichtig met het doen van investeringen. Er kan dan ook niet worden gesproken van een stabiel herstel, aldus de bank. Zolang kracht en dynamiek ontbreken, blijft de economie kwetsbaar voor nieuwe tegenslagen, of die nu van buiten komen of van eigen makelij zijn. Zo is volgens de centrale bank de magere kwartaal-op-kwartaalgroei mede in de hand gewerkt door stakingen. In het eerste kwartaal kromp de Duitse economie met een kwart procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2001. In de tweede helft van vorig jaar raakte Duitsland in een recessie.