Regering Kosovo laakt VN-bestuur

De regering van Kosovo heeft in ongebruikelijk scherpe termen het VN-bestuur van Kosovo gehekeld om de recente arrestatie van een aantal ex-rebellenleiders.

De regering riep UNMIK – het VN-bestuur – op met de aanhoudingen op te houden.

In de verklaring werd het aanhouden van voormalige strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK schadelijk genoemd voor het politieke proces in Kosovo. Het VN-bestuur, aldus de verklaring, wil met de aanhoudingen ,,Kosovo's bevrijdingsoorlog criminaliseren''. De arrestanten worden door de Kosovaarse regering beschouwd als ,,politieke gevangenen'' en als ,,gijzelaars van het politieke proces'', wier arrestaties ,,onaanvaarbaar'' zijn, aldus de verklaring, die is getekend door een aantal belangrijke politieke leiders van Kosovo, premier Bajram Rexhepi voorop. In de verklaring werd niet gezegd wat de regering gaat doen als het VN-bestuur doorgaat met het aanhouden van oud-UÇK-strijders.

Militairen van de vredesmacht in Kosovo, KFOR, hebben op last van UNMIK de afgelopen weken een aantal ex-UÇK'ers opgepakt op verdenking van misdrijven, gepleegd voor, tijdens of na de Kosovo-oorlog van 1999. De bekendste arrestant is de vroegere UÇK-commandant van Podujevo en omstreken, Rrustem Mustafa, alias Commandant Remi, die wordt beschuldigd van wederrechtelijke vrijheidsberoving, foltering en moord in vijf gevallen. Zijn vermeende slachtoffers waren Albanezen. Nog prominenter is ex-UÇK-commandant Ramush Haradinaj, tegenwoordig leider van de derde politieke partij van Kosovo, die in staat van beschuldiging is gesteld wegens het in gevaar brengen van de veiligheid en stabiliteit. Hij is niet gearresteerd.

De aanklachten en arrestaties zetten kwaad bloed omdat de arrestanten onder de Kosovo-Albanezen de status van held hebben. In Podujevo betoogden duizenden Kosovaren tegen de aanhouding van Mustafa. Een andere demonstratie liep vorige week uit op geweld tussen de betogers enerzijds en soldaten van KFOR en de VN-politie anderzijds.

De arrestaties maken deel uit van het beleid van de nieuwe UNMIK-chef, Michael Steiner. Hij wil duidelijk maken dat in Kosovo niemand boven de wet staat – ook niet oud-strijders met een heldenstatus.