Prijs voor stroom op hoogste peil 2002

Het warme weer heeft de stroomprijs opgestuwd naar het hoogste niveau van het jaar. Een megawattuur stroom kostte vandaag op de Amsterdamse Power Exchange (APX) maar liefst 701 euro – het hoogste peil in 2002 en 20 tot 30 keer zoveel als normaal.

Het stroomverbruik neemt altijd toe als het warm is doordat stroomvreters als airconditionings massaal worden aangezet om verkoeling te brengen. De verkoop van kleine airco's voor winkels en particulieren is de afgelopen jaren met 10 procent gestegen tot 35.000 systemen per jaar. De vraag naar elektriciteit is sinds eind vorige week, toen het kwik opliep, dan ook enorm. De hoge temperaturen komen bovendien op een moment dat het aanbod lager is doordat er minder stroom kan worden ingevoerd uit Duitsland.

Een toename van het verbruik werd door de energiebedrijven wellicht wel verwacht; in grote delen van het land zijn mensen weer en masse aan het werk gegaan. De hoog oplopende temperaturen en de sterk toenemende vraag komen echter als een verrassing. Door de plotselinge piek moeten stroombedrijven extra inkopen, onder meer op de APX waar vandaag 12 procent van het Nederlandse stroomverbruik werd verhandeld. Eerder deze week werden er al prijzen betaald van rond de 500 euro, terwijl de normale prijs tussen de 25 en 35 euro ligt.

Sinds de liberalisering van de elektricteitsmarkt is Nederland meer afhankelijk geworden van import van stroom. De Duitse import ligt echter enkele weken een kwart (750 megawatt) lager dan normaal door werkzaamheden aan het stroomnetwerk.

De particuliere verbruiker merkt niets van de stijgingen, de toezichthouder voor de energiemarkt (DTe) heeft de prijzen voor 2003 al vastgesteld.