Paus bij vertrek: Polen hoort in EU

,,Het christelijke Polen hoort in de Europese Unie.''

Na een uitputtend en emotioneel bezoek van drie dagen heeft Johannes Paulus II, aan de voet van de vliegtuigtrap, de Poolse gelovigen alsnog een duidelijke boodschap meegegeven over het lidmaatschap van de Europese Unie. ,,Polen hoort al eeuwenlang bij Europa, ik hoop dat Polen als christelijk land zijn eigen plaats zal vinden binnen de Europese Unie.''

De paus voegde daaraan toe dat Polen ,,zijn eigen, christelijke traditie zal weten te bewaren om er Europa en de wereld mee te verrijken''.

Tijdens het driedaagse bezoek aan zijn thuisstad Kraków en omgeving had Johannes Paulus eerder kritische woorden gesproken over ,,ongebreideld materialisme'', ,,de gevaren van de vrije markt'', ,,liberalisme en het imperium van de onrechtvaardigheid''. Volgens de populistische boerenleider Andrzej Lepper zouden deze uitspraken aangeven dat ,,de Heilige Vader duidelijk niet erg enthousiast is over de Europese Unie en de veranderingen die in Polen plaatsvinden''. Lepper hoopt met zijn anti-EU-campagne te scoren bij de lokale verkiezingen die dit najaar in Polen zullen worden gehouden.

Monseigneur Tadeusz Pieronek, rector van de theologische academie in Warschau, liet echter geen ruimte voor twijfel over het standpunt van de paus. ,,Deze overduidelijke uitspraak bevestigt de mening van de Heilige Stoel over de plaats en rol van Polen in het verenigd Europa.''

President Aleksander Kwasniewki dankte de paus uitvoerig voor zijn steun aan ,,de historische kans'' die Polen met het lidmaatschap van de EU zou krijgen. De Poolse regering hoopt dit najaar de onderhandelingen met de EU te kunnen afronden. Volgend jaar zal het resultaat in een referendum worden voorgelegd aan de Poolse kiezer. Een jaar later zal naar verwachting de feitelijke toetreding volgen.

Op dit moment steunt een meerderheid van de Polen de Europese integratie maar de steun neemt af ten gevolge van groeiende werkloosheid en economische onzekerheid. Een woordvoerder van de Poolse regering noemde de uitspraak van de paus van groot belang: ,,Veel mensen zullen zich volgend jaar de woorden van de paus herinneren en vóór het Europese lidmaatschap stemmen''.