Oude Russische helikopter verongelukt in Tsjetsjenië

Ruim honderd Russische militairen zijn gisteren om het leven gekomen toen een Mi-26 neerstortte in een mijnenveld bij de legerbasis Chankala bij de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

Russische bronnen spraken elkaar tegen over de vraag of het oude toestel door mechanische problemen was neergestort of door Tsjetsjeense rebellen was neergehaald. Volgens legerwoordvoerders is de helikoptervloot totaal verouderd. Duidelijk is wel dat de Mi-26 zwaar overbeladen was. Deze zwaarste helikopter ter wereld, door soldaten liefkozend `de koe' genoemd, is ontworpen voor 85 inzittenden. Volgens de laatste berichten waren er 132 inzittenden; andere berichten reppen zelfs van 156 inzittenden.

Het toestel was op weg van de legerbasis Mozdok naar Chankala. Een Defensiewoordvoerder zei dat de piloot, majoor Batanov, rond tien voor één gistermiddag een harde klap in de rechtermotor meldde terwijl hij op tweehonderd meter hoogte boven Chankala cirkelde. Toen zijn controlepaneel aangaf dat een motor in brand stond, zei de piloot dat hij een noodlanding moest maken.

Het toestel landde in een mijnenveld op driehonderd meter van de landingsbaan. Volgens de piloot, die het ongeval overleefde, stortte de Mi-26 niet neer, maar raakte het toestel in brand door exploderende mijnen. Passagiers die uit het wrak ontsnapten, zouden op mijnen zijn gestapt. Pas nadat mineurs een weg naar het toestel hadden vrijgemaakt, konden 33 inzittenden worden gered. Het mijnenveld was rond de militaire basis aangelegd ter bescherming tegen de Tsjetsjeense rebellen.

Militaire bronnen in Tsjetsjenië vertelden de Russische persbureaus Itar-Tass en Interfax gisteravond dat de Mi-26 door rebellen met een raket was neergeschoten. Het zou gaan om een vanaf de schouder afgevuurde Zenit-raket, waarmee de Tsjetsjenen al eerder helikopters hebben neergeschoten. Websites die zijn verbonden met Tsjetsjeense rebellen bevestigden dat de Mi-26 is neergeschoten. De afgelopen week was er sprake van verhoogde militaire activiteit van rebellengroepen, met name in het zuidwesten van Tsjetsjenië. Een piloot van een andere Russische helikopter zou een raket hebben gezien.

Maar kolonel Pesjkojev, het hoofd van de Tsjetsjeense politie, acht dat scenario hoogst onwaarschijnlijk. Rond de basis wordt scherp gepatrouilleerd door grondtroepen en gevechtshelikopters. Volgens de krant Kommersant is het ongeluk te wijten aan overbelading. Door regen en mist waren de vluchten tussen Mozdok en Chankala de afgelopen dagen in de war geraakt. Overbelading van legerhelikopters is volgens de krant standaardprocedure.

President Poetin heeft een diepgaand onderzoek gelast naar de toedracht van de ramp. De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, en procureur-generaal Vladimir Oestinov zijn naar de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny afgereisd.

helikopter: pagina 5