Megaverlies KPN na afwaardering

KPN heeft tegen alle verwachtingen in besloten zijn duurbetaalde telecomvergunning in Duitsland in één keer af te waarderen.

Mede daardoor leed het telecombedrijf in het afgelopen tweede kwartaal een recordverlies van 9,3 miljard euro. Dit heeft KPN vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal.

Beleggers reageerden positief op het nieuws. De beurskoers van KPN stond rond het middaguur zo'n 5 procent hoger, op 4,93 euro. De onzekerheid over de door KPN te volgen strategie had al maanden een verlammend effect op de koers van het aandeel. KPN schrijft in totaal ruim 9 miljard euro af op zijn buitenlandse mobiele-telefonieactiviteiten, inclusief belastingeffecten van ongeveer 600 miljoen euro.

KPN-topman A. Scheepbouwer noemde dat vanochtend een ,,afschuwelijk groot bedrag'' en erkende dat er in het verleden te grote uitgaven zijn gedaan door het telecombedrijf. In Duitsland zijn de activiteiten met 6,9 miljard euro afgewaardeerd, de Belgische activiteiten met 952 miljoen euro en de Britse met 1,2 miljard. KPN trekt zich uit Groot-Brittannië helemaal terug.

KPN maakte vanochtend ook bekend dat het zich bezint op zijn positie in België. Het concern ziet geen mogelijkheden om zijn dochterbedrijf KPN Belgium ,,zelfstandig winstgevend te maken'' en is op dit moment met een aantal partijen in gesprek over samenwerking in dat land.

De omzet van KPN in het tweede kwartaal daalde met 3 procent tot 3,1 miljard euro. Dit is onder meer het gevolg van het uit de boeken schrappen van het failliete dochterbedrijf KPNQwest. Door de afwaardering slinkt het eigen vermogen van KPN van 13,6 miljard in juni vorig jaar naar 3,6 miljard euro nu.

kpn: pagina 13