LPF-Kamerleden moeten storten in partijkas

Ed Maas, bestuurder van de partij Lijst Pim Fortuyn, heeft de LPF-fractieleden in de Tweede Kamer laten weten dat zij voortaan een deel van hun inkomen als Kamerlid (`vergoeding') in de partijkas moeten storten. Maas wenst op korte termijn een gesprek met de 26 Kamerleden over deze materie. Hij denkt aan een afdracht van vijftien procent.

Binnen de LPF-fractie, die vanochtend in het Amsterdamse Hilton-hotel bijeenkwam om een opvolger voor de afgetreden fractievoorzitter Mat Herben aan te wijzen, leeft voor zover bekend weinig animo voor afdrachten aan de partijkas. Bij de meeste andere politieke partijen is het gebruikelijk dat Kamerleden een deel van hun vergoeding als Kamerlid (thans ongeveer 65.000 euro per jaar) in de partijkas storten.

De LPF-fractie kwam vanochtend, in strijd met eerdere aankondigingen, niet bijeen in het Kamergebouw, maar op een geheime locatie, die evenwel in de loop van de ochtend uitlekte.

Of ook Herben, die zich de afgelopen dagen gepikeerd had getoond over zijn door de rest van de fractie afgedwongen ontslag als fractievoorzitter, in het Hilton-hotel aanwezig was, bleef vanochtend onduidelijk. Volgens een fractiemedewerker zou Herben de vergadering boycotten.

Maas, die na een conflict over geld in de LPF-gelederen de sanering van de partijfinanciën op zich heeft genomen, wijst er in zijn fax aan de fractie op niet zelf voor de tekorten in de partijkas, ter grootte van ongeveer 300.000 euro, garant te willen staan.

Het tekort is volgens hem trouwens in de eerste plaats veroorzaakt door een grote advertentie van de LPF in sommige landelijke dagbladen na de verkiezingen van 15 mei, waartoe de fractie het initiatief had genomen.

De LPF heeft geld nodig om een partijorganisatie op te zetten in den lande, en campagne te gaan voeren voor de verkiezingen voor Provinciale Staten.