Lowlands bereikt de grens

Vrijdag begint de tiende editie van het driedaagse popfestival Lowlands. Naast muziek en schrijvers doen deze keer voor het eerst ook beeldend kunstenaars mee.

Het driedaagse popfestival Lowlands (de oorspronkelijke naam `A Campingflight to Lowlands Paradise' is afgesleten) is sinds 1992 in alle opzichten gegroeid. Het aantal bezoekers nam toe van 7.500 mensen bij de eerste editie, tot 60.000 dit jaar. Vanaf vrijdag zullen zo'n honderd bands optreden bij Biddinghuizen in de Flevopolder. Er zijn ook optredens van dj's, toneelgroepen, dansers en schrijvers. Er zijn films, cabaretiers en voor het eerst is er een beeldende-kunstdorp ingericht met bijdragen van Ateliers Van Lieshout (AVL).

Het festival raakte opnieuw moeiteloos uitverkocht, maar groter kan Lowlands niet worden, zegt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. Meer podia en mensen kan het terrein niet aan.

De jubileum-editie biedt grote namen als Korn, Underworld en Dandy Warhols. Ongeveer een op drie groepen is Nederlands, waaronder grootheden als Junkie XL, Brainpower en Within Temptation, maar er is ook veel onbekend talent. ,,Lowlands ziet het als zijn taak om beginnende Nederlandse bands een kans te geven. We hebben sinds een paar jaar een vaste dag. Op zaterdag programmeren we uitsluitend Nederlandse groepen in de India-tent. Dit jaar worden we mede-gesponsord door de Essent-Awards, de talentenjacht voor Nederlandse artiesten. Daarom konden we een extra gratis cd met liedjes van die bands uitbrengen, als bonus bij de jaarlijkse Lowlands-cd.''

Na tien jaar is er een aantal Lowlands-favorieten aan te wijzen. Zo spelen Jon Spencer Blues Explosion, Underworld en Def P (van Osdorp Posse) allemaal inmiddels voor de vierde keer. Maar er zijn ook omissies. Afgezien van Black Rebel Motorcycle Club (eerder dit jaar op Pinkpop) ontbreken de vertegenwoordigers van het nieuwe elan in de Amerikaanse rock die dit jaar van zich deden spreken. The Strokes, White Stripes en nieuwe helden The Vines staan niet op Lowlands. Hoe komt dat? ,,Lowlands valt in hetzelfde weekend als Pukkelpop in België en `Reading' en `Leeds' in Engeland. Daar hebben we vaak voordeel van, omdat Amerikaanse groepen dan bijvoorbeeld twee festivals in een weekend kunnen aandoen. Maar soms hebben we er last van. Zoals bij The Strokes en The Vines, die niet voor ons maar voor Engeland kozen. Met geld heeft het niet te maken. Al vragen nieuwe groepen die plotseling gigantisch in de belangstelling staan, zoals The Vines, te veel gage. Maar als je ze echt wilt hebben, ben je ook bereid een keer 10.000 euro meer uit te geven.'' Volgens Van Eerdenburg zijn er ook nu op Lowlands genoeg bands te zien die als belofte voor de toekomst gelden. ,,Zoals Vega 4, Moldy Peaches of The Bees.''

Lowlands werd ooit opgezet als een stad waar in cultuur geïnteresseerde jongeren van alles van hun gading kunnen vinden, aldus Van Eerdenburg. ,,Die formule is nog altijd een succes. Misschien waren we ooit wat huiverig om er schrijvers neer te zetten. Maar dan zagen we toch op zondagochtend, bij een temperatuur van 40 graden, negenhonderd jongeren ademloos luisteren naar Ronald Giphart.''

De aanpak van Lowlands vindt navolging in het buitenland, maar nergens biedt men zoveel verschillende soorten cultuur. Wel worden op grote schaal de inflatables (grote opblaasobjecten) en achtergronddoeken geïmiteerd. ,,Wij moeten steeds wat nieuws bedenken om voor te blijven.''

Dit jaar zal fotograaf Thomas Manneke, bekend van zijn groepsportretten, proberen zijn grootste groepsportret ooit te maken. De opvallendste kunstwerken zijn van Ateliers Van Lieshout dat onder meer een omgebouwde SRV-wagen vol stripboeken en een Love Hotel zal leveren. ,,Van Lieshouts objecten passen precies bij het tijdelijke karakter van Lowlands'', zegt Van Eerdenburg. ,,Het staat hier sowieso al vol Portakabins, zeecontainers en steigerpijpconstructies. Maar die van Ateliers Van Lieshout zijn wel wat mooier.''

Lowlands met onder meer: Laidback Luke, The Breeders, Korn, Gotan Project, Peter Pan Speedrock, Moldy Peaches. 23 t/m 25 augustus bij Biddinghuizen, Flevopolder.